1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Защо трябва да се върнем към традиционния будилник

Свят
 

Използването на мобилни телефони продължава да расте, според доклад на Deloitte от 2018 г. американските потребители на смартфони проверяват телефоните си 14 милиарда пъти на ден

Той ни показва колко е часът. Той може да ни буди по всяко време на денонощието. Той не е синхронизиран с телефона ни. Той няма нужда от батерии и на него не му трябва зареждане. Това е описанието на класическият будилник. Той е бил често използван във времената преди телефоните, но сега е все по-пренебрегван заради технологическото развитие в света, съобщава CNN.  

Защо е добре да се върнем към добре познатия аналогов будилник. Защото още с първата аларма на телефона, съобщенията от социалните мрежи започват да ни завладяват и в един момент вместо да станем от леглото се оказва, че сме прекарали часове лежейки с телефон в ръка.  

Всички нови известия и съобщения от познати и приятели предизвикват стрес в началото на деня още преди човек да си е изпил сутрешното кафе. 

Снимка: iStock

Недостатъкът на  класическия будилник е дизайнът му, който бледнее в сравнение с най-новите iPhone. Това обаче, което е най-важното, че той си върши чудесно работата, за която е предназначен, а именно да ви събужда сутрин без да изпитвате стрес от лошите новини и крайните срокове поставени от шефовете в последния момент. 

Промяна на навиците

Джесика Бъмпус от CNN разказва, че е преминала от будилник към телефон преди около 10 години, а причината е била, че веднъж будилникът й е започнал да звъни в куфара, който е бил в багажника на такси. Тогава се е наложило дори таксиметровият шофьор да спре. 

Тогава историята на Бумпус предизвиква недоумение: „Използвате истински будилник? Защо не използваш телефона си?“. Тогава тя се замисля, че това не е лоша идея.

Тогава и приключи времето, в което се събуждах спокойно, казва тя.

Използването на мобилни телефони продължава да расте, според доклад на Deloitte от 2018 г. американските потребители на смартфони проверяват телефоните си 14 милиарда пъти на ден, спрямо 9 милиарда в същия доклад от 2016 г.

Снимка: iStock

„Когато се събуждаме първото нещо, което човек трябва да прекара време със собствения си ум, преди да започне интензивния си работен ден или да се сблъска с купищата новини от света. Исторически погледнато, не сме свикнали да ни отнемат толкова внимание, колкото днес“, каза треньорът по психично здраве и благополучие Лили Силвъртън. 

Преди алармите бяха петлите, църковните камбани, чукалки (хора, на които им се е плащало през 70-те години на миналия век, за да ви събудят, като почукват по вратата или прозореца с дълга пръчка). 

Широко разпространено е мнението, че часовникарят Леви Хътчинс от Конкорд, Ню Хемпшир, е изобретил един от първите будилници през 1787 г. Неговият дизайн би се задействал само веднъж в 4 часа сутринта, което е било предпочитано време за събуждане. 

Тогава той пише: “Трудна беше идеята за дизайн на часовник, който може да звучи като аларма”. 

Снимка: iStock

Години по-късно, през 1874 г., френският изобретател Антоан Редие става първият човек, патентовал регулируем механичен будилник. А две години по-късно малък механичен часовник с навиване е патентован в САЩ от Сет Томас. Това подтиква големите производители на часовници в САЩ да започнат да правят малки будилници. Съобщава се, че немските производители на часовници скоро са последвали този пример и в края на 1800 г. е изобретен електрическият будилник.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии