1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Всичко, което знаем за затвора в Сибир, в който беше последно Алексей Навални

Всичко, което знаем за затвора в Сибир, в който беше последно Алексей Навални

В публикация в Телеграм в началото на януари опозиционерът се пошегува, че температурите все още не са паднали под минус 32 градуса

Руският опозиционер Алексей Навални, за когото от федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация съобщиха, че е починал, прекара последните си дни (поне според последната информация) в колонията ИК-3 в Харп, известна като „Полярен вълк“. Това е една от най-северните и отдалечени колонии изобщо.

Снимка: Reuters

Тя се намира в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 километра от Москва и е известна с най-строго охраняваните затвори в Русия.

Затворът, в който беше преместен последно Навални, е създаден през 60-те години на миналия век. Той е бил част от системата на ГУЛАГ. Повечето затворници там в момента са осъдени след изключително тежки престъпления.

Снимка: Reuters

Районът е известен с дългите и сурови зими. Градът е на около 100 километра от Воркута, чиито въглищни мини са сред най-тежките места за затворнически труд в съветската система на ГУЛАГ.

„Това е най-високото възможно ниво на изолация от света“, каза в X главният стратег на Навални Леонид Волков, цитиран от АП.

„Ами, вече имам палто от овча кожа, ушанка, а скоро ще получа валенки (традиционни зимни обувки в Русия – бел. ред.)“, каза Навални, след като стана ясно местонахождението му в руската затворническа система в края на миналата година.

Според адвокатите на Навални решението да бъде преместен на такова отдалечено и негостоприемно място цели да го изолира, да направи живота му по-труден и да затрудни достъпа до него за неговите адвокати и приближени.

Снимка: Reuters

В публикация в Телеграм в началото на януари опозиционерът се пошегува, че температурите все още не са паднали под минус 32 градуса. 

Трансферите в системата на затворите в Русия са обвити в тайна и когато е задействан такъв механизъм, затворниците могат да излязат от контакт с близките си със седмици. Екипът на Навални изрази особена тревога, когато той не можеше да бъде открит, тъй като в онзи момент се знаеше, че е болен и според информацията е отказвал храна, докато са го държали в херметична килия.

Неговият говорител Кира Ярмиш, казва пред АП на 25 декември 2023 г., че трансферът е свързан с кампанията за руските президентски избори през март.

Въпреки че преизбирането на Путин е почти сигурно, като се има предвид преобладаващият му контрол над политическата сцена в страната и разширяващите се репресии срещу несъгласието, поддръжниците на Навални и други критици се надяват да използват кампанията, за да подкопаят обществената подкрепа за лидера на Кремъл и неговите военни действия в Украйна, добавят от АП. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии