1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

15 хил. камери и дронове ще следят феновете на Световното в Катар

Свят

Наблюдението е част от усилията на Катар да следи за заплахи

Футболистите не са единствените, които ще бъдат наблюдавани на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, феновете трябва да се готвят за същото.

Цялото събитие, включително присъстващите, ще бъде наблюдавано от 15 хил. камери, оборудвани с технология за разпознаване на лица, каза Нияс Абдулрахиман, главен технологичен директор на събитието, пред AFP през август, казва Insider. 

Снимка: Reuters

Наблюдението е част от усилията на Катар да следи за заплахи за сигурността като тероризъм и хулиганство по време на турнира, което се очаква да привлече над 1 милион посетители.

От 2010 г., когато Катар спечели правата за домакинство на Световното първенство по футбол, страната е похарчила повече от 300 млрд. долара за изграждане на нова инфраструктура, включително седем нови стадиона, за да поеме наплива от хора, според оценки на Bloomberg.

Снимка: Reuters

Мрежата за наблюдение ще се управлява от командния и контролен център на Aspire, техническият център, който наблюдава операциите на осемте стадиона, където ще се провеждат мачовете.

Снимка: Reuters

Според разпространените снимки редици от техници по сигурността следят всяка стъпка зад монитори в стая, която прилича на център за контрол на мисии на НАСА.

Контролният център ще следи всички близки метро влакове и автобуси, добавят организаторите. Експерти от Катарския университет също са разработили дронове, които могат да предоставят прогнози за броя на хората по улиците.

„Това, което виждате тук, е нов стандарт, нова тенденция в операциите на стадионите, това е нашият принос от Катар към света на спорта. Това, което виждате тук, е бъдещето на сигурността на стадионите“, каза Абдулрахиман, главен технологичен директор на събитието.

Мониторите за сигурност ще позволят на служителите да проследят достъпа до стаи и оборудване в случай на спешност.

Снимка: Getty Images

Това не е първият път, когато биометричната технология се използва за изследване на феновете на футболни мачове. На финала на Шампионската лига през 2017 г. в Кардиф, технологията за лицево разпознаване погрешно маркира над 2000 души като възможни престъпници, съобщава BBC.

Използването на биометрична технология за изследване на зрителите не е единственото опасение за сигурността, повдигнато относно предстоящото Световно първенство.

Снимка: Getty Images

Норвежката телевизионна компания NRK съобщи през октомври, че посетителите, влизащи в Катар, ще бъдат помолени да изтеглят две мобилни приложения, които потенциално биха могли да представляват риск за личната поверителност и сигурността на данните.

„Не е моя работа да давам съвети за пътуване, но лично аз никога не бих взел мобилния си телефон на посещение в Катар“, каза шефът на сигурността на NRK.

Световното първенство по футбол през 2022 г., което включва 32 отбора, които се състезават в 64 мача, е планирано да се проведе от 20 ноември до 18 декември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии