1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

15 хил. камери и дронове ще следят феновете на Световното в Катар

Свят

Наблюдението е част от усилията на Катар да следи за заплахи

Футболистите не са единствените, които ще бъдат наблюдавани на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, феновете трябва да се готвят за същото.

Цялото събитие, включително присъстващите, ще бъде наблюдавано от 15 хил. камери, оборудвани с технология за разпознаване на лица, каза Нияс Абдулрахиман, главен технологичен директор на събитието, пред AFP през август, казва Insider. 

Снимка: Reuters

Наблюдението е част от усилията на Катар да следи за заплахи за сигурността като тероризъм и хулиганство по време на турнира, което се очаква да привлече над 1 милион посетители.

От 2010 г., когато Катар спечели правата за домакинство на Световното първенство по футбол, страната е похарчила повече от 300 млрд. долара за изграждане на нова инфраструктура, включително седем нови стадиона, за да поеме наплива от хора, според оценки на Bloomberg.

Снимка: Reuters

Мрежата за наблюдение ще се управлява от командния и контролен център на Aspire, техническият център, който наблюдава операциите на осемте стадиона, където ще се провеждат мачовете.

Снимка: Reuters

Според разпространените снимки редици от техници по сигурността следят всяка стъпка зад монитори в стая, която прилича на център за контрол на мисии на НАСА.

Контролният център ще следи всички близки метро влакове и автобуси, добавят организаторите. Експерти от Катарския университет също са разработили дронове, които могат да предоставят прогнози за броя на хората по улиците.

„Това, което виждате тук, е нов стандарт, нова тенденция в операциите на стадионите, това е нашият принос от Катар към света на спорта. Това, което виждате тук, е бъдещето на сигурността на стадионите“, каза Абдулрахиман, главен технологичен директор на събитието.

Мониторите за сигурност ще позволят на служителите да проследят достъпа до стаи и оборудване в случай на спешност.

Снимка: Getty Images

Това не е първият път, когато биометричната технология се използва за изследване на феновете на футболни мачове. На финала на Шампионската лига през 2017 г. в Кардиф, технологията за лицево разпознаване погрешно маркира над 2000 души като възможни престъпници, съобщава BBC.

Използването на биометрична технология за изследване на зрителите не е единственото опасение за сигурността, повдигнато относно предстоящото Световно първенство.

Снимка: Getty Images

Норвежката телевизионна компания NRK съобщи през октомври, че посетителите, влизащи в Катар, ще бъдат помолени да изтеглят две мобилни приложения, които потенциално биха могли да представляват риск за личната поверителност и сигурността на данните.

„Не е моя работа да давам съвети за пътуване, но лично аз никога не бих взел мобилния си телефон на посещение в Катар“, каза шефът на сигурността на NRK.

Световното първенство по футбол през 2022 г., което включва 32 отбора, които се състезават в 64 мача, е планирано да се проведе от 20 ноември до 18 декември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии