1 USD
1.72822 BGN
Петрол
63.84 $/барел
Bitcoin
$108,091.0

В Турция отркиха хляб на 5000 години и започнаха да го възпроизвеждат

Свят

Хлябът е рядка находка при разкопки

В Турция археолози намериха хляб на 5000 години. Веднага започнаха да го възпроизвеждат, подхранвайки интереса към културата на древните пшеници, по-подходящи за суша.

„Това е най-старият хляб, открит при разкопки, който е запазил до голяма степен формата си“, твърди Мурат Тюрктеки, археолог и директор на разкопките в Кюлюоба, на 35 км от град Ескишехир.

„Хлябът е рядка находка при разкопки. Обикновено се намират само трохи. Но тук той е успял да се запази, защото е бил изгорен и заровен“, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Кръгъл и плосък като питка, с диаметър 12 см, хлябът от Кюлюоба е открит през септември 2024 г., овъглен и заровен под прага на жилище, построено през бронзовата епоха, около 3300 г. пр. Хр.

Част от хляба е била откъсната, преди да бъде изгорен и погребан при строежа на жилището.

„Това ни навежда на мисълта за ритуал на изобилието“, обясни Тюрктеки.

При липса на писмени следи, анатолийската цивилизация в Кюлюоба остава до голяма степен загадка, както и обичаите на нейните жители да заравят домовете си, преди да се преселят на друго място или да построят нови жилища върху старите структури, образувайки по този начин могили.

През бронзовата епоха хатите, народ от Анадола, предшествал хетите, живеели в района на Ескишехир.

"Кюлюоба е било средно голямо селище, в което са се развивали търговия, занаяти, земеделие и минно дело. Ясно е, че е съществувала определена семейна и социална структура“, посочи археологът Дениз Сари.

Анализите показват, че хлябът е бил приготвен от грубо смляно брашно от лимец, древен сорт пшеница, и семена от леща, а като мая е било използвано листо от растение, което все още не е идентифицирано.

Овъгленият хляб е изложен в археологическия музей в Ескишехир.

Това откритие ни развълнува много. Докато разговарях с нашия директор на разкопките, се запитах дали бихме могли да възпроизведем този хляб“, разказа Айсе Унлюче, кмет на Ескишехир.

За да се доближи максимално до оригиналната рецепта, след анализ на хляба, който е на няколко хиляди години, общината реши да използва пшеница Калейца – древната пшеница вече не съществува в Турция – близък, също древен сорт, булгур и леща. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM  

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук