1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

В този курорт цената на качамака стигна дневната цена на ски картата

В този курорт цената на качамака стигна дневната цена на ски картата

Туристите са в шок от цената, която е над три пъти по-висока от нормалната

Потребителите в Черна гора, а и на скиорите, които посещават тамошните курорти, останаха в шок, когато в социалните мрежи беше публикуван ценоразпис от ресторант в ски център в Колашин, в който пише, че порция качамак е 30 евро. Това се оказва, че е цената на качамака без екстри.

В скоро време се очаква порция качамак с черни трюфели там да струва 60 евро, а с бели трюфели - 80 евро. Килограм бели трюфели струва 1000 евро, докато черните трюфели са малко по-евтини, пише kurir.rs.

Ресторантьори в град Колашин посочват, че този "лукс" е рядък случай и че цената на това традиционно ястие винаги е била от 8 до 15 евро.

Ски картата в Колашин за един ден струва 50 лева, колкото средната цена на качамака в някои ресторанти.

Вярно е, твърдят диетолозите, че качамакът, чиято основна съставка е царевичното брашно, е много полезен за организма, но като че ли в Черна гора е "на цена" доста по-висока от нормалната.

Качамак не се подценява и от сръбските ресторантьори, но го приготвят за по-малко пари. По норма една порция струва не повече от 200 динара, като това включва пълномаслено сирене и първокласна стара сметана. В Чачак има гости, които редовно идват за закуска и си поръчват качамак - казва Славица, готвач в ресторант в Чачак.

Нейният работодател посочва, че няма причина една порция да струва повече от 500 динара, което е около 8,40 лева, но добавя, че цената обикновено не се влияе само от храната.

Няма да платите еднакво за една и съща порция качамак в обикновен ресторант в Чачак, на Копаоник или, да речем, на Златибор, защото ястията се приготвят различно, с различни добавки, а и в различните курорти варира.

В ресторантите на Златибор цената на качамака е от 400 до 500 динара, а на Копаоник стига до 700.

Диетолозите посочват, че качамакът има двойно ефективно действие върху нашия организъм. Той влияе добре на работата на червата и баланса на бактериите в чревната флора, което означава, че е полезен не само за храносмилането, но и за имунитета. Качамакът не съдържа глутен, така че може да се каже, че е една от най-здравословните закуски. Има и минерали, цинк, калий, магнезий и витамини от групи А, Е и В. В порция от 100 грама има около 100 калории, до 25 грама въглехидрати, два до четири грама протеини, до два грама мазнини и около три грама фибри, така че е идеална храна, казва Младен Дакич, дипломиран диетолог и диетолог.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии