Уорън Бъфет: Имитатори искат да се възползват от името ми

Свят

Изявлението на Бъфет идва по време на напрегнат политически сезон с безизходна президентска надпревара в САЩ

 

Уорън Бъфет е притеснен от нарастващия брой имитатори, които искат да се възползват от името му, като се представят за него и препоръчват инвестиционен продукт или политически кандидат в социалните медии, пише CNBC. Дотолкова, че Berkshire Hathaway предприе редкия ход да добави изявление по въпроса на първата страница на своя уебсайт.

Снимка: Getty Images / EPA

В него се казва следното: 

„В светлината на все по-широкото използване на социалните медии се появиха многобройни измамни твърдения относно одобрението на г-н Бъфет за инвестиционни продукти, както и за одобрението и подкрепата му за политически кандидати. В момента г-н Бъфет не одобрява и няма да одобрява в бъдеще инвестиционни продукти, нито одобрява и подкрепя политически кандидати.“ 

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire разказа подробности пред CNBC, като заяви: „Притеснявам се от хора, които се представят за мен, и затова поставихме това на уебсайта на Berkshire. Никой не трябва да вярва на никого, че му казвам как да инвестира или как да гласува.“

Изявлението на Бъфет идва по време на напрегнат политически сезон с безизходна президентска надпревара между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп, която раздели големи имена на Уолстрийт и в Силициевата долина като Илон Мъск, Бил Акман и Марк Кюбан. Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Бил Гейтс подкрепя Харис с дарение от 50 млн. долара за организация с нестопанска цел, подкрепяща кандидатурата ѝ. 

Съществува и по-широка загриженост за т.нар. deep fake, при които изкуственият интелект се използва за представяне на влиятелни хора с търговска цел или за други цели, като изображенията или видеоклиповете изглеждат все по-близки до реалността поради напредъка на технологията. За тези, които са запознати с възгледите на инвестиционната легенда, всяко одобрение от страна на Бъфет на инвестиционен продукт или криптовалута би било посрещнато със скептицизъм, тъй като той е известен с това, че избягва биткойн и до голяма степен препоръчва на обикновените инвеститори да купуват евтини индексни фондове. 

 

Но Бъфет иска да се увери, че всички знаят, че той никога не би направил подобно нещо. Действията му бяха предизвикани отчасти от фалшива политическа подкрепа в Instagram Meta, която беше доведена до неговото внимание.

„Дори не знам как да вляза в Instagram“, каза той пред CNBC и добави, че иска да се увери, че хората разбират, че „всичко, което виждат с моя образ или глас, просто не съм аз“.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст