1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Съкровището на Тутанкамон-богатство с дъх на противоречия

Свят

Покойният фараон продължава да вдъхновява нови научни открития

"Навсякъде бе блясъкът на златото",  така британският археолог Хауърд Картър си спомня първото си впечатление от ослепителната, пълна със съкровища гробница на Тутанкамон.

На 26 ноември 1922 г. той надникна през малък отвор, издълбан във вратата, запечатана в продължение на три хилядолетия. Неговият покровител, лорд Карнарвън, чакаше тревожно наблизо.

Историята за невероятното археологическо откритие на двойката, след години на копаене в Луксор, очарова света и е многократно преразказвана, пише BBC.

Сега преместването на хилядите съкровища на владетеля в най-съвременния и голям египетски музей дава възможност за завладяващи нови изследвания.

Снимка: Getty Image

И един век по-късно има нови въпроси за това как Тутанкамон се е превърнал в политическа икона, дали Картър е ограбил гробницата му и защо египтяните не са получили малко признание, че са помогнали да я открие.

От самото начало единствените по рода си разкопки бяха преследвани от противоречия.

Картър и Карнарвън, борейки се с глобалната медийна лудост, сключиха сделка с британски вестник, който не позволи на други журналисти, включително египтяни, да бъдат допуснати в гробницата. 

Историкът Кристина Ригс казва, че двойката в крайна сметка е била възприемана в Египет като "много стара школа, много свързана с расистките нагласи и властта".

Страната е била окупирана от британските сили през 1882 г., но е получила частична независимост в началото на 1922 г. Тутанкамон става част от продължаващата борба за освобождаване от имперско влияние.

„Това е мощен символ, че този цар се преражда точно както Египет се преражда“, коментира д-р Ригс, който написа Treasured: How Tutankhamon Shaped a Century.

„Египет е майката на цивилизацията, а Тутанкамон е нашият баща“, пее египетската дива Мунира ал-Махдия през 20-те години на миналия век. Междувременно известният поет Ахмед Шауки написа предизвикателно: „Ние отказваме да позволим нашето наследство да бъде малтретирано или крадци да го откраднат“.

Късметът на лорд Карнарвън се изчерпва в началото на 1923 г. Той умира от ухапване от заразен комар, въпреки че мнозина приписват смъртта му на фараонско проклятие.

През следващото десетилетие беше оставено на Картър да разопакова скъпоценните съкровища в гробницата със своя екип. Той беше известен като упорит, недипломатичен човек и отношенията му с египетската служба за антики, която ръководеше работата, бяха обтегнати.

Снимка: Getty Image

Още от самото начало тръгнаха слухове, че се е опитал да краде. Сега египтологът Боб Брайър откри категорични доказателства за кражби.

В крайна сметка Египет успя да задържи чудесата, намерени в гробницата на Тутанкамон. Десетилетия наред те бяха ценените експонати на неокласическия Египетски музей на площад Тахрир в Кайро.

Масивната златна погребална маска на Тутанкамон, смятана за шедьовър на древното изкуство, се превърна в емблема на съвременния Египет.

Междувременно 100 години по-късно Тутанкамон продължава да вдъхновява нови научни открития.

Съвременната работа позволява реставрация на крехки артефакти, като неговите сандали. Има ново потвърждение, че притежаваната от него кама има желязно острие, направено от метеорит.

Теориите за живота на младия фараон непрекъснато се преправят.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии