1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Това са градовете с най-много милиардери

Москва губи сериозни позиции в класацията

 

Милиардери има нявсякъде по света, но има определени места с най-висока концентрация на богаташи. Това са обикновено големи и развити градове. 

Може би не е изненада, че градът с най-много милиардери е Ню Йорк. Градът е дом на 345 600 милиардери и милионери с общо лично богатство, което надхвърля 3 трилиона долара. Ню Йорк е дом на много компании от Fortune 500 и е финансовото сърце на Съединените щати, пише Forbes. 

Пекин беше най- богатият град през 2021 г., но той и други китайски градове затъваха на фона на регулаторните репресии от страна на китайското правителство върху икономиката. Китайските градове са загубили общо 29 милиардери и около 375,6 милиарда долара богатство за една година.

Никой град не е претърпял по-голям спад от Москва, която падна от номер 4 на най-милиардерски град през 2021 г. до номер 7 миналата година. Строгите международни санкции и затворените пазари означават, че 34 руснаци отпаднаха от списъка на световните милиардери за 2022 г.; около три четвърти от тях са живели в Москва. Общото състояние на милиардерите, живеещи в руската столица, сега е 214,9 милиарда долара, спад от 420,6 милиарда долара миналата година. Само преди десетилетие Москва оглави класацията на градовете с най-много жители милиардери.

Въпреки разместването в класацията, градовете, в които милиардерите избират да живеят, до голяма степен са едни и същи. Единственото ново влизане в списъка тази година беше южнокорейската столица Сеул, която измести Ханджоу от 10-то място. 

Ето и топ 5 на градовете с най-много милиардери

Ню Йорк: 107 милиардери

Общо нетно състояние: 640,4 милиарда долара
Най-богатият жител: Майкъл Блумбърг, 82 милиарда долара

Ню Йорк спечели осем нови жители милиардери през изминалата година, повече от всеки друг град в списъка. Повечето са във финансовата индустрия, включително основателят на Thrive Capital Джош Кушнер и титанът на частния капитал Рамзи Мусалам. 

Пекин: 83 милиардера

Общо нетно състояние: 310 милиарда долара
Най-богатият жител: Джан Имин, 50 милиарда долара

Засиленият правителствен контрол отприщи пробеми за супербогатите в китайската столица, които са изгубили 174,3 милиарда долара от общото си състояние от 2021 г. насам. Загубата на 17 милиарда включва Кейт Уанг, основателят на китайския вейпинг гигант RLX Technology, и Уил Уей Ченг, главен изпълнителен директор на фирмата за превози Didi Global.

Хонконг: 68 милиардери
Общо нетно състояние: 304,6 милиарда долара 
Най-богатият жител: Лий Шау Ки, 32,6 милиарда долара

Друг град с драматичен спад на милиардерите, Хонконг загуби дузина на фона на година на пазарен смут и строги протоколи за Covid-19. Освен всичко друго, Хонконг загуби двама милиардери, Шинг-бор Танг и Лий Ман Тат, които починаха през 2021 г.

Снимка: istockphoto.com
Лондон: 66 милиардери
Общо нетно състояние: 324,1 милиарда долара
Най-богатият жител: Лен Блаватник, 32,5 милиарда долара
Лондон се издигна до номер 4, тъй като облекчи дългогодишните пандемични ограничения. Влад Яценко, главен технологичен директор на гиганта за цифрово банкиране Revolut, и Денис Свердлоу, който основа британския производител на електронни превозни средства Arrival, са сред новите милиардери, които живеят в Лондон.
 
Снимка: Getty Images
Шанхай: 61 милиардери

Общо нетно състояние: 187 милиарда долара 
Най-богатият жител: Лиу Йонгсин, 13,2 милиарда долара
Шанхай загуби по-малко милиардери от други китайски градове, но въпреки това броят на супербогатите жители спадна от 64 на 61. Най-богатият човек в Шанхай, Лиу Йонгсин, председател на фирмата за земеделие и химикали East Hope Group, повече от удвои състоянието си до около 13,2 милиарда долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5