Това са европейските летища, на които има и ще има стачки

Това са европейските летища, на които има и ще има стачки

Ако ще летите, вижте обявите за стачки, за да не останете разочаровани

 

Трудно е да работиш в авиационната индустрия. Недостиг на персонал и огромни нива на безредици, много работници в авиокомпаниите и летищата са изправени пред дълги, стресиращи часове и лоши условия на труд. И благодарение на кризата с разходите за живот и намаляването на заплатите в ерата на пандемията, много от тях правят всичко това и за по-ниски заплати.

От тази гледна точка не е чудно, че толкова много служители на летищата и авиокомпаниите стачкуват. От Италия и Белгия до Гърция и Франция, летищата в цяла Европа са свидетели на хиляди забавени и отменени полети поради стачни действия, пише Time out.

Разбира се, стачките могат да окажат сериозно влияние върху вашата почивка, така че е най-добре да бъдете възможно най-информирани за тях. 

Стачки на служителите на френското летище

Четири големи профсъюза на летищни работници (CGT, CFDT, FO и UNSA) току-що обявиха стачни действия на двете големи парижки летища, Роаси-Шарл де Гол и Орли, за сряда, 17 юли. Само 10 дни преди началото на Олимпийските игри, работниците призовават за по-добри условия на труд и олимпийски бонуси да бъдат дадени на всички, а не само за определен персонал.

Все още не е ясно до каква степен това ще се отрази на полетите, но се смята, че чекирането и събирането на багаж ще бъдат засегнати от закъснения. 

Служители по сигурността стачкуват на летище Гетуик

В опит да си осигурят „справедливо заплащане“ служителите по сигурността планират стачки на 12, 13, 14, 19, 20 и 21 юли. Това вероятно ще означава значителни закъснения за пътниците, но не се очаква отмяна. 

Диспечерите на полети стачкуват в Турция

Авиодиспечерите стачкуват на турското летище в Анталия, причинявайки значителни закъснения на полети. Около половината от всички заминавания и кацания са засегнати. Очаква се стачките да продължат до неделя, 14 юли.

Пилоти стачкуват в Ирландия

Пилотите на Aer Lingus започнаха безсрочна стачка „work-to-rule“, което означава, че няма да работят извън зададените часове или да приемат промени в графика. Това започна на 26 юни и до 7 юли са отменени около 400 полета. Най-добре е да проверите състоянието на полета си, преди да тръгнете за летището.

Какво се случва, ако вашата авиокомпания стачкува?

Ако стачкуващият персонал доведе до забавяне или отмяна на вашия полет, авиокомпанията обикновено е длъжна да ви помогне и/или да предостави компенсация. Това обаче често зависи от условията на превоз на вашата авиокомпания, както и от степента на вашата застраховка за пътуване. И двете трябва да бъдат лесно достъпни на уебсайта на вашата авиокомпания или застраховател.

Въпреки това, ако резервирате полета си, като вече знаете, че предстои стачка (т.е. вече е обявена от синдиката), е изключително малко вероятно да получите обезщетение. Преди да резервирате, не забравяйте да проверите за дати на стачка не само в планираната авиокомпания, но и на летищата за заминаване и пристигане.

Разбира се, струва си да се има предвид, че заплахата от стачка е точно това: заплаха. Стачките се използват предимно като разменна монета в преговорите между синдикатите и работодателите, така че винаги има шанс и двете страни да постигнат споразумение, преди да се случи стачка.

Бизнес Видео Подкаст