Вода за 5 евро на Летище София: Защо цената ѝ се изравнява с тази на бирата?

Вода за 5 евро на Летище София: Защо цената ѝ се изравнява с тази на бирата?

След като пътниците преминат през охраната, те на практика са в плен на наличните опции за храна и напитки

 

Прекомерно високите цени на водата, кафето и храната по летищата в Европейския съюз отдавна разочароват пътуващите. Въпреки усилията за справяне с този проблем, търговците на летищата продължават да таксуват потребителите значително повече от стандартните пазарни цени за тези основни нужди.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Защо водата на летището е по-скъпа?

Един от основните двигатели зад тези завишени цени е високият наем, който търговците на летището трябва да плащат. Летищата често начисляват премии за ограничените налични търговски площи, които продавачите след това прехвърлят на потребителите под формата на по-високи цени. Освен това разходите, свързани с доставката на стоки до летището, като увеличени такси за паркиране и разходи за съхранение, допълнително допринасят за поскъпването на артикулите.

Друг фактор, допринасящ за проблема, е липсата на конкуренция в летищните терминали. След като пътниците преминат през охраната, те на практика са "в плен" на наличните опции за храна и напитки, което им оставя малък избор, освен да платят исканата цена. Тази липса на конкуренция позволява на доставчиците да поддържат високите си цени, без да се страхуват от загуба на клиенти към по-достъпни алтернативи.

По-специално въпросът за ценообразуването на водата привлече значително внимание, като темата стигна дори до Европейският парламент. Въпросът подчерта тревожната тенденция бутилираната вода да е по-скъпа или равна на алкохолните напитки на европейските летища, което поражда опасения за общественото здраве, тъй като потребителите могат да бъдат стимулирани да избират по-малко здравословните опции. 

На Летище София по информация от Facebook публикация в страницата на „Сдружение за достъпна и качествена храна“, бутилка вода може да се закупи за 4,89 евро (9,57 лв.) в края на 2023 г.

Международният съвет на летищата (ACI) Европа препоръча ограничаване на цената на бутилираната вода до 1 евро за бутилка от 500 мл., но тази препоръка не е прилагана последователно в европейските летища, казва The European Times.

Въздействието на тези високи цени не е ограничено до отделните потребители. Скорошна публикация в Reddit от пътник на летището в Дъблин разкри зашеметяващата цена на обикновена закуска с кафе, два кроасана и три купички гранола с обикновено кисело мляко, струваща 30 евро. Такива прекомерни цени не само натоварват джоба на пътниците, но също така пораждат опасения относно достъпността на основните хранителни продукти за тези, които преминават през европейските летища.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст