Тази държава похарчи 55 млрд. долара за организирането на Олимпийски игри

Тази държава похарчи 55 млрд. долара за организирането на Олимпийски игри
 

Това са най-скъпите игри в историята на Олимпийските игри

 

Колкото и голяма привилегия да е да бъдеш домакин на Олимпийските игри, тази чест идва с няколко негативни аспекта – изключително скъпи при това. Някои страни дори са били близо до фалит заради организацията на най-популярното спортно събитие в света.

 

Зимните игри в Сочи, Русия през 2014 г. са рекордно скъпи поради много причини. Това е едно от най-големите събития през 2014г. не само за Русия, но и за света. Игрите са проведени между 7 и 23 февруари в Сочи на брега на Черно море. Тогава игрите счупиха рекорда по най-голям брой участващи нации (88), най-голям брой участващи спортисти (2873) и най-голям брой събития от всички зимни игри (98).  Но единственият рекорд, с който ще бъде запомнен Сочи, е: Най-скъпите олимпийски игри в историята – летни или зимни. Общите разходи, свързани с Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., са малко под 55 млрд. долара.

Мартин Мюлер от университета в Цюрих разбива разходите, които са направили Русия през 2014г. и стига до извода, че повече от 90% от тях са били капиталови разходи. Това показва, че най-много пари са били вложени в строителство.

Игрите в Сочи не са просто скъпи. Те също така претърпяха и значително надхвърляне на разходите, тъй като крайният бюджет е няколко пъти по-висок от бюджета, който е предвиден. Целият проект излиза около 4-5 пъти по-скъп от планираното.

Разходите за строеж са ескалират с преразход от 585%. Олимпийският стадион и главното олимпийско селище излизат 12 пъти по-скъпо от предвиденото в бюджета. 

Защо зимните игри в Сочи са били толкова скъпи?

Има няколко причини според Business Insider, които отговарят на този въпрос:

  • Сочи може би не е най-логичното място за провеждане на Зимни олимпийски игри. Това е един от най-известните морски курорти в Русия, известен със своя субтропичен климат през лятото. Въпреки че през зимата наистина става студено, има някои опасения, че може да не е достатъчно студено.
  • Отчасти поради това е необходимо засиелното количество строителство. Например, пътят от 50 км. между Сочи и Поляна, планински курорт, домакин на ски и сноуборд състезания за игрите, е трябвало да бъде построен, защото в Сочи няма зони, подходящи за снежни състезания.
  • Сочи се намира в размирния юг на Русия, поради което има опастност за сигурността. Русия вероятно е похарчила огромна сума пари, за да гарантира, че плановете на терористите за Сочи ще се провалят.
  • Корупция. През 2014 индексът за възприемане на корупцията на Transparency International, Русия е на 127 място от 175 държави с резултат 28 от възможни 100 (100 би означавало, че хората изобщо не я възприемат като корумпирана, така че 28 е доста лошо). Независимо дали, както твърдят фигури от опозицията, това е „чудовищна измама“ с откраднати средства на стойност до 30 милиарда долара, или не, корупцията вероятно е причина за част от инфлацията.

Бизнес Видео Подкаст