1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

За първи път: Този спорт обяви награда от 50 000 долара за злато на Олимпиадата

Свят

МОК никога не е присъждал парични награди за участие или спечелване на медал на Олимпийските игри

 

Световната атлетика наруши 128-годишна олимпийска традиция и се изправи пред потенциален сблъсък с Международния олимпийски комитет, като обяви, че ще стане първият международен спорт, който ще дава пари на спортистите за спечелен златен медал на игрите, съобщава Guardian.

Снимка: Reuters

В Париж това лято лекоатлетите, които спечелят злато във всяка от 48-те дисциплини, ще получат 50 000 долара. Световната атлетика обеща да разшири паричните награди и за носителите на сребърни и бронзови олимпийски медали на Игрите в Лос Анджелис през 2028 г. 

Решението е особено изненадващо, като се има предвид, че МОК никога не е присъждал парични награди за участие или спечелване на медал на Олимпийските игри - с аргумента, че да се състезаваш на игрите е достатъчна награда.

Снимка: Reuters

В изявление, в което обяснява решението си, президентът на Световната атлетика Себ Коу заяви, че е правилно неговата федерация да преведе 2,4 млн. долара от парите, които получава от МОК на всеки четири години, за да награди атлетите. 

"Въвеждането на парични награди за златните олимпийски медалисти е ключов момент за Световната атлетика и за леката атлетика като цяло, като подчертава ангажимента ни да дадем повече права на атлетите и да признаем решаващата им роля за успеха на всички олимпийски игри", каза той. 

"Макар че е невъзможно да се определи пазарна стойност на спечелването на олимпийски медал или на ангажираността и съсредоточеността, които са необходими, за да представиш страната си на Олимпийските игри, мисля, че е важно да започнем отнякъде и да гарантираме, че част от приходите, генерирани от нашите атлети на Олимпийските игри, се връщат директно на тези, които правят Игрите световното зрелище, което са." 

Запитан дали спечелването на златен медал трябва да е достатъчно и дали заплащането на спортистите може да противоречи на олимпийския дух, Коу добави: "Не мисля, че е така. Ако мислех, че спортистите се състезават само за финансова награда, може би щях да съм на друго мнение. Но светът се е променил и това е просто признание, че можем да дадем своя принос във всички 48 дисциплини. И тъй като се развиваме като спорт, искам да увелича тази сума."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии