1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Студени душове и тъмнина: Германски град спира топлата вода, за да оцелее с по-малкo газ

Свят
 

Вече има въведени енергоспестяващи мерки, включително спиране на топла вода в душовете и баните на общинските сгради

Градовете в Германия изключват светлините на обществени паметници, спират фонтаните и налагат къпане със студени душове на общинските плувни басейни и спортни зали, докато страната се надпреварва да намали потреблението на енергия в лицето на задаващата се руска газова криза, съобщава Guardian.

Хановер

Хановер стана първият голям град, който обяви енергоспестяващи мерки, включително спиране на топла вода в душовете и баните на общинските сгради.

Общинските сгради в столицата на провинция Долна Саксония ще се отопляват само от 1 октомври до 31 март при не повече от 20 градуса по целзий стайна температура и ще забраняват използването на мобилни климатици и вентилаторни печки.

Детски ясли, училища, домове за възрастни хора и болници няма да спазват спестяващите мерки.

„Ситуацията е непредвидима“, каза кметът на града Белит Онай от партията на Зелените. „Всеки киловатчас има значение за критичната инфраструктура, която трябва да бъде приоритет.“

Целта на Хановер е да спази изискванията на Европейската комисия от тази седмица, която призова държавите-членки да направят икономии на газа от поне от 15%, за да гарантират, че могат да се справят и при пълно спиране на синьото гориво от Русия. Германия, която е по-зависима от вноса на руски газ от други европейски страни, е под натиск да бъде сред първите държави, които въвеждат ограниченията.

Берлин

В германската столица Берлин, около 200 исторически паметника и общински сгради бяха потънали в мрак в сряда вечерта, тъй като градът изключи светлините на най-популярните точки, за да пести електричество. Паметниците, които преди са били осветени през нощта, включват Колоната на победата в парка Тиргартен, Мемориалната църква на Брайтшайдплац и Еврейския музей.

„Пред лицето на войната срещу Украйна и енергийните заплахи на Русия е жизненоважно да боравим с енергията си възможно най-внимателно“, каза сенаторът по околната среда на Берлин Бетина Яраш.

Германия използва по-голямата част от вноса на газ за отопление на домовете и захранване на индустрията. Но докато енергийният спешен план ще стартира през юни, повечето частни домакинства в Германия плащат сметките си за газ с определени авансови плащания и все още не са изпитали пряко драматичните увеличения, които биха се отразили на потребителите.

В четвъртък правителството на Германия потвърди, че планираната допълнителна такса за газ за клиентите може да бъде много по-висока от очакваното.

„Все още не можем да кажем колко ще струва газът през ноември, но горчивата новина е, че определено е няколкостотин евро на домакинство“, каза министърът на икономиката Робърт Хабек.

Германия също използва газ за генериране на около 15% от нуждите си от електроенергия, където общинските власти са решили да направят относително стабилни спестявания.

Мюнхен

Град Мюнхен, в южната част на Германия, тази седмица обяви, че ще изключи прожекторите на кметството си на площад Мариенплац, който обикновено е осветен до 23 часа, и ще има само студена вода в общинските служби. Фонтаните също ще бъдат изключени през нощта.

Нюрнберг

Нюрнберг затваря три от четирите закрити плувни басейна и ще остави откритите си басейни отворени до 25 септември.

През април Берлин обяви мерки за поддържане на откритите си плувни басейни с два градуса под зависещата от времето стандартна температура през целия летен сезон.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии