1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

ОПЕК режат производството на петрол с 2 млн. барела на ден

Свят

Решението на ОПЕК идва ден преди влизането в сила на забраната за руски газ в ЕС

Страните производителки от организацията ОПЕК плюс, запазиха днес производствените си квоти насред климат на голяма несигурност и в навечерието на влизането в сила на нови санкции, насочени срещу руския суров петрол, предаде БТА.

Представителите на 13-те членове на Организацията на страните износителки на петрол, оглавявани от Рияд, и техните 10 съюзници, оглавявани от Москва, се договориха да се придържат към онова, което решиха през октомври, а именно намаляване с два милиона барела на ден на производството до края на 2023 г.

Снимка: istockphoto

Решението през октомври бе взето в подкрепа на курса на петрола и породи гнева на Белия дом, който иска да намали крайната цена за потребителите.

Следващата среща на ОПЕК плюс ще бъде на 4 юни 2023 г., но групата е готова за среща във всеки момент, ако е нужно да се вземат допълнителни незабавни мерки.

Решението от днес бе до голяма степен очаквано и бе обявено след бързо видеоконферентно заседание. Статуквото, към което избраха да се придържат страните от ОПЕК плюс, се оправдава с несигурността относно това какво ще бъде въздействието на новите санкции върху производството на руския суров петрол, отбеляза Джовани Стаувоно, анализатор от холдинга Ю Би Ес.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии