1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Русия загуби 90% от ключовия си европейски петролен пазар

Свят

Русия вече е загубила повече от 90% от пазара си в северните страни на ЕС, които преди това бяха основен стълб на доставките от балтийските и арктическите терминали. Това се случва две седмици преди влизането в сила на санкциите на Европейския съюз по отношение на руския петрол.

През последните четири седмици до 18-и ноември Русия е доставила едва 95 000 барела на ден до Ротердам – единствената останала европейска дестинация за доставки по море извън басейна на Средиземно и Черно море. Това е много по-малко от над 1,2млн. барела на ден, които бяха изпращани до европейските пристанища в началото на февруари - точно преди началото на руската военна инвазия в Украйна.

Държави като Литва, Франция и Германия спряха този руски петролен внос преди няколко месеца, докато Полша последва примера им през септември.

Три четвърти от суровия петрол, натоварен в балтийските пристанища на Русия, сега се насочва към Азия, като индийските рафинерии "разграбват" петролните барели, за да се възползват от гратисния период, предложен от САЩ и Обединеното кралство, който се очаква да бъде приет и от ЕС. Този гратисен период ще освободи от санкции товари, които са натоварени преди забраната да влезе в сила на 5-и декември, стига тези товари да бъдат доставени до 19 януари 2023г.

Очаква още тази сряда (23-ти ноември) страните от Г-7 да обявят нивото си на ценовия таван за доставките на руски суров петрол. Товарите, закупени на цени над това ниво, биха загубили достъп до европейски и британски товарни кораби, до застраховки и други услуги, съобщава БНР.

Общите обеми, доставени от Русия, спаднаха до деветседмично дъно от 2,67 милиона барела на ден през седемте дни до 18 ноември, докато по-малко променливата четириседмична средна стойност също се понижи, въпреки че за шеста седмица остана над 3 млн. барела на ден. Продължаващите спадове допринесоха за намаляване на седмичните приходи на Кремъл от търговията с петрол до най-ниското ниво от началото на януари насам.

В същото време обемът на суровия петрол на корабите, пътуващи към Китай, Индия и Турция, трите страни, които се очертаха като най-големи купувачи на руски петролни доставки, плюс количествата на корабите, които все още не показват крайна дестинация, се повиши до рекордните 2,45 млн. барела на ден през четирите седмици до 18 ноември. Пренасочването на износа на руски суров петрол към Азия преобръща търговските потоци и дава нов живот на стареещите петролни танкери, които иначе бяха отишли за скрап.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии