1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Цените на петрола могат отново да минат 100 долара барел

Свят
 

Поскъпването може да стане факт, след като влезе в сила ембаргото на ЕС за внос на руски петрол по море

Цените на суровия петрол сорт Брент могат лесно отново да надхвърлят 100 долара за барел, ако загубите на доставки от Русия са близо до 3 млн. барела на ден, след като ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море влезе в сила през следващия месец, прогнозира базираният в Рияд Международен енергиен форум(IEF), съобщи БНР.

Снимка: istoc

IEF и много страни потребители, не само Съединените щати, са загрижени какво ще се случи с пазара на петрол, когато санкциите на ЕС влязат в сила на 5-и декември, посочи пред Блумбърг генералният секретар на IEF Джоузеф Макмонигъл в кулоарите на Енергийна конференция ADIPEC в Абу Даби.

Според IEF, която е най-голямата международна организация на енергийните министри в света, пазарът на петрол може да загуби някъде между 1 и 3 млн. барела на ден от доставките на петрол от Русия, когато санкциите влязат в сила.

Снимка: iStock

През последните месеци имаше много прогнози и много спекулации за това какво може да се случи с ембаргото, но "това е моментът, когато наистина ще видите руските барели да излизат от петролния пазар. Може би Русия ще намери начин да заобиколи ембаргото, но не и в неговото начало", каза Макмонигъл.

Според него, ако световният петролен пазар загуби 3 млн. барела на ден руски петрол, то сортът Брент лесно ще преодолее ценовото ниво от 100 долара за барел.

Ще има голяма нестабилност с началото на ембаргото, защото няма да има много прозрачност относно действителния брой руски барели, които излизат от пазара, смята още Макмонигъл, "така че цените на сорта Брент могат да надхвърлят 100 долара за барел с големи ценови колебания, което не е добре за пазара".

Коментирайки текущата пазарна ситуация, Макмонигъл каза, че "физическите петролни пазари са много напрегнати, а пазарите "на хартия" се определят от лоши икономически новини и опасенията за рецесия".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии