1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Стотици хиляди тонове пшеница са блокирани на индийско пристанище

Свят
 

Около 4 хил. камиона, натоварени със зърно, и няколко кораба очакват решение да потеглят след забраната за износ

Стотици хиляди тонове пшеница бяха блокирани днес на голямо индийско пристанище заради оповестената от властите през уикенда забрана да се изнася зърнената култура, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Тази стъпка бе предприета заради високата инфлация в страната и жегите, които унищожиха големи количества от културата.  

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света след Украйна, постанови в събота търговците на пшеница да не сключват нови споразумения за износ без предварителното одобрение на правителството. 

Новината веднага предизвика хаос на пристанището "Дийндейъл" в западния щат Гуджарат, където днес бяха блокирани около 4000 камиона със зърно.

Четири кораба, частично натоварени с около 80 000 тона пшеница, също очакват разрешение да потеглят.

Представители на пристанището заявиха, че товарите, които са пристигнали преди 13 май, датата на която индийското правителство оповести забраната за износ, могат да бъдат изпратени за страни като Египет и Южна Корея на базата на предходни споразумения.

Търговската камара на град Гандхидхам обяви, че около 400 000 тона пшеница от различни щати производители са на пристанището или в съседни складове.

Между 500 и 700 склада, разположени близо до пристанище "Кандла", са запълнени с пшеница за износ, заяви Теджа Кангад, председател на търговската камара на Гандхидхам. Той изрази съжаление, че правителството не е дало предизвестие, преди да обяви така рязко забраната.

Това доведе до хаотична ситуация, в която шофьорите и търговците не знаят какво ще се случи със стоките им. Нещо повече, тъй като пшеницата е бързо разваляща се стока, тя не може да стои дълго време на открито, коментира Кангад пред АФП.

Министрите на земеделието от Г-7 също разкритикуваха индийското решение, опасявайки се, че то ще влоши кризата със суровините.

Защо износът от Индия на пшеница е толкова важен?

До този момент Индия изразяваше готовност да подкрепя световните пазари при проблеми с доставките заради руската инвазия в Украйна. Индия осигурява 12 на сто от световния износ. 

Делхи подчерта, че забраната цели да гарантира хранителната сигурност на страната с население от 1,4 милиарда души. 

Според прогнозите тазгодишното производство на пшеница ще намалее поне с 5 на сто спрямо 109 милиона тона през 2021 година. 

Котировките на пшеницата удариха нова рекордна стойност от 435 тона на тон при отварянето на европейския пазар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии