1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

След златото - ще достигне ли висока цена и среброто?

След златото - ще достигне ли висока цена и среброто?

Световният пазар на благородни метали през 2023 г. достигна оборот от 265,26 милиарда долара

 

Благородните метали като платина, паладий, сребро и злато са с висока икономическа стойност поради техния недостиг, примамлив блясък и широк спектър от индустриални приложения. Те се използват широко както в бижутерията и сеченето на монети, така и в електрониката и промишлените дейности заради техните физични и химични свойства, които включват висока проводимост, ковкост, устойчивост на корозия и др.

Световният пазар на благородни метали през 2023 г. достигна оборот от 265,26 милиарда долара, отслабвайки леко в сравнение с рекордните равнища през предходната година. Скъпоценните метали обаче обещават бляскаво бъдеще на инвеститорите, докато анализатори представят оценки за устойчив растеж на търсенето им.

Общото търсене на злато през 2023 г. е достигнало най-високото си равнище, регистрирано някога - 4899 тона, по данни на World Gold Council, WGC.

Мините за злато са увеличили с 1 процент добива си - до 3644 тона, пише в доклад на организацията.

Централните банки са продълижили да увеличават златните си резерви с главоломни темпове, оставайки само с 45 тона под рекордните количества, които придобиха през 2022 г. – 1082 тона.

Златото достигна исторически максимум

След като премина психологическата граница от 2000 долара за тройунция през есента на миналата година, цената на златото посрещна първите месеци на 2024 г. малко над това ниво. В края на февруари ново поскъпване изпрати златото над 2200 долара за тройунция, а в началото на април вече е над 2300 долара за тройунция, като на 4 април достигна най-високата си историческа стойност от 2320,04 долара.

Според най-новия доклад на австралийското министерство на промишлеността, науката и ресурсите средната цена на златото през 2024 г. ще бъде около 2020 долара за тройунция, което е с 6 процента над предишната оценка на министерството.

Според прогнозите на министерството след като цикълът на парично облекчаване започне, се очаква цените на златото да получат допълнителен тласък, тъй като щатският долар ще се понижи и инвеститорите ще придобият по-голяма яснота относно мащаба на по-нататъшните намаления на лихвите.

Американската банка JPMorgan Chase миналия месец обяви, че цената на златото има потенциала да достигне 2500 долара за тройунция тази година. 

Цената на среброто може да достигне десетилетен максимум

Глобалното търсене на сребро се прогнозира да достигне 1,2 милиарда тройунции тази година, което ще бъде второто най-високо ниво, отбелязвано някога, пише в доклад на Silver Institute, цитиран от CNBC.

"По-силното промишлено изтегляне е основен катализатор за нарастващото глобално търсене на сребристия метал, а секторът трябва да достигне нов връх тази година", пише в доклада на международната асоциация, включваща различни дружества от индустрията.

Среброто се използва предимно за промишлени цели и обикновено се използва в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника.

"Среброто ще има страхотна година, особено по отношение на търсенето", според Майкъл Ди Риенцо, изпълнителен директор на "Силвър инститют". Той очаква цените на среброто да достигнат 30 долара за унция, което би било 10-годишен връх, според данни на Групата на Лондонската фондова борса (LSEG). Последно среброто се търгуваше на ниво от 30 долара през 2013 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии