1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Откриха „плаващо злато“ за 500 000 евро в мъртъв кит

Свят

Какво ще се случи с ценната находка?

Когато кашалот беше изхвърлен мъртъв на плаж на Канарския остров Ла Палма, никой не предполагаше, че във вътрешностите му е скрито ценно съкровище. Патологът Антонио Фернандес Родригес, ръководител на Института по здравеопазване на животните и продоволствена сигурност към университета в Лас Палмас, решава да разбере защо е умрял китът, пише The Guardian.

Подозирайки храносмилателен проблем, той прегледал дебелото черво на животното и усетил, че нещо твърдо е залепнало за тази част на червата. "Това, което извадих, беше камък с диаметър около 50-60 см и тегло 9,5 кг", казва той.

"Вълните обливаха кита. Всички ме гледаха, когато се върнах на плажа, но не знаеха, че това, което държах в ръцете си, беше амбра". Амбрата е рядко вещество, често наричано плаващо злато, което от векове е свещеният граал на парфюмеристите. Бучката, която Фернандес е взели в ръкцете си, е на стойност около 500 000 евро (430 000 паунда).

Произходът на амбрата, произведена от около един на 100 кашалота, беше разгадан едва когато в началото на 19-ти век започна широкомащабният китолов. Китовете ядат големи количества калмари и сепия, повечето от които не могат да бъдат усвоени и се повръщат. Но някои остават и с годините се свързват заедно в червата на кита, за да образуват амбра.

Това понякога се отделя, поради което амбрата най-често се намира плаваща в морето. Но понякога, както в случая с кита в Ла Палма, той става твърде голям, разкъсвайки червата и убивайки кита.

Амбрата има дървесен аромат като сандалово дърво, но също така съдържа амбреин, алкохол без мирис, който може да коригира и удължи живота на ароматите, оттук и популярността му сред парфюмеристите.

САЩ, Австралия и Индия забраниха търговията с амбра като част от забраната за лов и експлоатация на китове.

Фернандес, който е извършил аутопсии на повече от 1000 кита, каза, че сепсисът, причинен от амбрата, е убил кита.

Институтът търси купувач и Фернандес каза, че се надяват събраните средства да отидат за подпомагане на жертвите на вулкана, който изригна на Ла Палма през 2021 г., който причини щети над 800 милиона евро (685 милиона британски лири) и унищожи стотици домове и бизнеси .

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии