1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Колко излиза към момента пътуване до Северна Гърция

Свят

Вижте и някои интересни неща от карнавала в Ксанти

Гърция е известна с много неща – жарко слънце, море, хубава музика, спиращи дъха пейзажи и, разбира се, с неповторимите си карнавали. Фестивалът в Ксанти е един от най-чаканите и посещаваните фестивали в страната и всяка година събира туристи от целия свят.

Макар че фестивалът мина, сме подготвили няколко съвета, които ще помогнат при съставянето на бюджет за подобно пътуване до дестинация в Северна Гърция. Пригответе куфарите, карнавалните маските и паспортите, защото днес дестинацията ни е град Ксанти, Гърция.

Какво представлява карнавалът

Карнавалът в Ксанти е ежегодно явление, което е изпълнено с празненства и фантастични, цветни костюми! Тазгодишният карнавал започна на 2 март и завърши след големия парад в неделя на 18 март 2024г. Това събитие се счита се за най-голямото от своя вид в Северна Гърция, като броят само на на участниците достига впечатляващите 20 хиляди.

В деня на парада жителите и посетителите на Ксанти се събират около входа на града, за да станат свидетели на големи тълпи от маскирани хора, които се разхождат по улиците на Ксанти и празнуват края на сезона преди Великия пост. Карнавалът  продължава около 15 дни, но кулминацията е в деня на парада. Този ден е известен и с „изгарянето на Царос“. Това е ръчно изработена кукла подобна на човек, която се изгаря всяка година, за да донесе късмет на местните и да ги предпази от бълхи.

Цени

Стигането до Ксанти може да бъде приключение само по себе си. Ако сте решили да пътувате с кола имайте предвид, че към 20 март средната цена на бензина A95 е 2,67лв., а тази на газта 1,25лв. 

Ако пък смятате да пренощувате в Ксанти, градчето предлага разнообразие от възможности за настаняване за всеки бюджет. От уютни къщи за гости до хотели, можете да намерите удобно място за почивка, без да харчите много. Цените за нощувка могат да варират от 90 до 200 лв., в зависимост от вашите предпочитания и времето на резервация.

Храна

Не може да се потопите изцяло в магията на гръцките градчета без да опитате от вкусната местна кухня. Може да започнете деня си с обилна закуска в местна пекарна или кафене, където ще хапнете за 5 евро. За обяд задължително трябва да опитате от гръцката улична храна. Гиросите обикновено струват между 3 и 5 евро на порция.

Поглезете се с традиционни закуски като лукумадес, гръцки понички, или бугаца, сладкиши, пълни със сметана или сирене. Вечерята може да планувате в таверна, а храната ще ви струва около 10 до 15 евро, в зависимост от избора на ястия.

Без да включваме разходи за гориво и престой в хотел, ще са ви нужни около 90 евро за един ден в Ксанти или друго градче наоколо. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии