1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

БДЖ взима 76 модернизирани вагона за 30 млн. лв. от германската железница

БГ Бизнес

Първите 19 идват у нас в средата на април - по кои линии ще се движат?

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Deutsche Bahn подписаха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона, съобщават от БДЖ. 

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

Първите 19 от тях ще пристигнат в България още през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. 

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, 6 специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и 10 вагон-бистра. 

Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България.

Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лева. В края на януари министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обяви, че Министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за закупуване на модернизиран подвижен състав от Deutsche Bahn.

Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ заминаха за гр. Лайпциг и посетиха базата на DB за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката. По думите на транспортния министър това е първа видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия. 

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии