САЩ наложи санкции на Газпромбанк, за да ограничи износа на руски газ
Европейските държави използват банката, за да плащат газа, който все още купуват от Русия
Има ли наистина за какво да се притесняваме?
Когато пуснете храна на пода, хвърляте ли я или я ядете? Ако сте като много хора, вероятно ще хвърлите бърз поглед, ще оцените рисковете и може би ще решите да не ядете нещо, което е попаднало там, където кучето спи.
От научна гледна точка правилото за 5 секунди предполага, че ако бързо вземете изпуснатата храна от замърсена повърхност, микроорганизмите на тази повърхност няма да имат време да се прехвърлят върху храната ви, пише healthline.
С други думи, ако изпуснете сутрешния си мъфин на пода в кухнята, но го вземете супер бързо, микроорганизмите на пода ви няма да имат шанс да се качат на боровинковия ви мъфин.
В този момент може би се чудите дали правилото за 5 секунди е мит. Краткият отговор е да.
Объркването се крие във факта, че някои среди и повърхности са по-безопасни от други. Да не говорим, че има и някои храни, които може да са по-безопасни за консумация, след като бъдат изпуснати.
Както може да се очаква, има различни мнения относно безопасността на яденето на храна от пода.
Въпреки че съществуват много малко проучвания по тази тема, една група изследователи са тествали правилото за 5 секунди. Това, което са открили, може да ви изненада.
Какво казва изследването?
Изследователите на Rutgers установиха, че влагата, видът на повърхността и времето за контакт със земята допринасят за степента на кръстосано замърсяване.
Това от своя страна може да повлияе на вероятността да се заразите с хранително заболяване.
Според проучването някои видове храни се справят по-добре от други, когато се изпуснат на пода. И видът на повърхността също има значение. Ето някои ключови констатации от проучването:
Влагата на даден хранителен продукт има пряка връзка със замърсяването. Например, проучването тества диня, която има високи нива на влага. Изследователите открили, че има повече замърсяване от всеки друг хранителен продукт, който е бил тестван.
Що се отнася до повърхността, изследователите откриха, че килимът има много ниска скорост на трансфер. Плочките, неръждаемата стомана и дървото имат много по-високи скорости на пренос.
В някои случаи прехвърлянето на бактерии може да започне за по-малко от 1 секунда.
Европейските държави използват банката, за да плащат газа, който все още купуват от Русия
Производството на мляко достигна 160,8 милиона тона през 2023 г.
52 % от лондончани не смятат, че коронацията трябва да се плаща от данъкоплатците