Вече сте над 30 години? Ето какво не бива да ядете

Вече сте над 30 години? Ето какво не бива да ядете
 

След като човек навърши 30-годишна възраст рискът от редица заболявания се увеличава, а това се влияе от храненето. Ето защо през четвъртото десетилетие от живота човек трябва да се въздържа от определени храни. Дори и да не се чувствате по-различно от това, което сте изпитвали през тийнейджърските и двадесетте си години, тялото се променя по начини, които затрудняват отслабването и поддържането на добро здраве.

Вече трябва да намалите бонбоните и бисквитите. Но това не е достатъчно. Много източници на сладки неща се крият на по-малко очевидни места като хляб, кетчуп и ароматизирани кисели млека. Да, ароматизираното кисело мляко с различни вкусове може да съдържа толкова захар, колкото купа сладолед, ако не внимавате.

Препечено месо

Печенето на скара е бърз начин за приготвяне на ястие и очевидно е лятна основна храна, но готвенето на пържоли и други протеини при толкова високи температури на открит пламък може да доведе до образуване на хетероциклични амини (HCA) и полициклични ароматни въглеводороди (PAH). Установено е, че тези вредни химикали променят ДНК и увеличават риска от рак.

За огромно съжаление ще трябва да внимавате с коктейлите и бирата. С напредване на възрастта тялото не метаболизира алкохола толкова ефективно и гладът за алкохол става по-труден за игнориране, предупреждава диетологът Марта Маккитрик. „Също така става все по-трудно да си осигурите добра нощна почивка с алкохол в тялото си. Въпреки че може да сте успели да се измъкнете с минимален сън през 20-те си години, това не е така през 30-те и след това.

Безсънните нощи водят до глад за въглехидрати и захар на следващия ден, което може да допринесе за по-нататъшно наддаване на тегло", казва Маккитрик. Нещо повече, алкохолът изсмуква влагата от кожата ви, което временно прави фините линии по-забележими и с течение на времето, ако продължите да пиете, това кара кожата да губи еластичност и да образува бръчки.

Освен ако вашият любим геврек или хляб не е направен от пълнозърнести храни, считайте ги за забранена храна. Когато става въпрос за хляб, гевреци и други тестени изделия, избирането на пълнозърнести храни вместо рафинирани ще ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар еднакви, подпомагайки поддържането на теглото и загубата на тегло, давайки ви по-млада фигура.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст