1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Русия очаква повишение на цените на петрол си до 2026 г.

Свят

Очаква се средната цена за тази година да бъде 62,70 долара за барел

Правителството в Москва очаква стабилен ръст на експортните цени на руския суров петрол през следващите три години въпреки енергийните санкции, наложени от западните държави и техните съюзници, според документи, видени от агенция Блумбърг.

Според макроикономическата прогноза до 2026 г., представена на министър-председателя Михаил Мишустин в петък се предвижда средната цена за тази година да бъде 62,70 долара за барел, след което експортните цени за руския петрол да се повишат средно до 66,30 долара за барел през следващата година, до 67,90 долара през 2025 г. и до 69,80 долара през 2026 г., се казва още в документите. Така прогнозната цена за 2026 г. бележи скок с 11% спрямо тази за 2023 г.

Петролът е ключов източник на приходи за руския федерален бюджет, обременен от войната в Украйна. Западните държави и техните съюзници наложиха няколко вълни от санкции в опит да ограничат руските петролни потоците и да намалят стойността им, като по този начин възпрепятстват способността на Кремъл да финансира военната си агресия.

Групата на седемте индустриализирани нации наложи по-рано тази година таван на цените на руския суров петрол и на петролните продукти, за да спре петрола от Русия да се транспортира със западни кораби и със западни застраховки, освен ако цената му не е под прага от 60 долара за барел.

Русия обаче успя да събере сенчеста флотилия от кораби, които са достатъчно големи, за да транспортират суров петрол до купувачи с по-малко нужда от услуги от компании в страните от Г-7. В резултат на това водещият руски суров петрол Уралс надхвърли горната граница от 60 долара за барел през юли.

Предварителните прогнози на руското правителство за петрола идват само няколко дни, след като високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ - Ерик Ван Ностранд похвали ефективността на ценовите ограничения. Ограниченията позволиха на купувачите на енергия по целия свят да договорят по-големи отстъпки за руските доставки, каза той в интервю за Блумбърг.

Русия също така предвижда свиване на производството си до 523 млн. тона през следващата година от 527 млн. тона тази година, показват същите правителствени документи. Прогнозата за следващата година е еквивалентна на 10,47 млн. барела на ден, показват изчисленията на Блумбърг.

Русия се ангажира да ограничи производството си на петрол до 2024 г. в опит да стабилизира пазара. Прогнозите за производството обаче са то да нарасне до 530 млн. тона през 2025 г. и след това до 540 млн. тона през 2026 г.

В същото време износът на суров петрол се очаква да се свие до 240 млн. т. през следващата година от 247 млн. т. тази година, но според правителственият документ експортът на руски петрол ще се върне към 247 млн. тона през 2025 г. и след това ще нарасне до 257 млн. т. през 2026 г.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии