1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Проектът АЕЦ „Пакш-2“ в Унгария получи разрешение за строеж

Свят
 

Тя ще бъде построена съвместно с руската агенция „Росатом“

Унгарската агенция за атомна енергия издаде разрешение за строеж на два съвременни енергоблока ВВЕР-1200 от поколение 3+ на площадката на АЕЦ „Пакш-2“ на брега на река Дунав, беше съобщено в официално комунюке. 

Лиценз за изграждане на такъв тип енергоблок се издава за първи път на територията на Европейския съюз. По този начин реализацията на новите два енергоблока в Унгария, които ще са пети и шести за съществуващата атомна централа „Пакш“, влиза в активна фаза.

Строителният лиценз потвърждава съответствието на новите блокове на унгарските и европейските норми на безопасност. В проекта АЕЦ „Пакш-2“ ще се използват съвременни автоматизирани активни и пасивни системи за безопасност, двойна железобетонна обвивка и „уловител на стопилка“.

„Издаването на лиценз за проекта АЕЦ „Пакш-2“ потвърждава, че той съответства на най-строгите европейски и унгарски изисквания за безопасност. През 2030 година Унгария ще има два нови енергоблока, като по този начин страната си осигури стабилност на енергоснабдяването“, отбеляза министърът на външните работи Петер Сиярто.

„Заедно с унгарските партньори извършихме колосален обем от работа по подготовка на документите. Получаването на строителен лиценз за новите енергоблокове на унгарската АЕЦ е доказателство за високото доверие към руската технология ВВЕР-1200, която е преминала успешно изпитанията на времето и е доказала своята безопасност и надеждност. Уверени сме, че АЕЦ „Пакш-2“ ще стане гарант на енергийния суверенитет на Унгария и ще приближи страните от Европа до достигането на климатичните цели“, отбеляза генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии