1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Фон дер Лайен: Те го доказаха - България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство

Свят

Председателят на ЕК с призив за приемане на страните

"Укрепихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. 

Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!". Така председателят на Европейската комисия призова за приемането на двете страни, а изказването й беше последвано от бурни аплодисменти. 

"Нека покажем, че Европа може да управлява миграцията ефективно и със състрадание", допълни още фон дер Лайен. 

В своето изказване Урсула фон дер Лайен говори за предизвикателствата пред Европейския съюз и трудностите, пред които е изправен пазарът на труда. Тя очерта три предизвикателства за промишлеността през следващата година: 

  • Недостиг на работна ръка и умения;
  • Инфлация;
  • Улесняване на стопанската дейност за предприятията.

По думите й вместо милиони хора да търсят работа, за милиони работни места се търсят хора. 

 В годишната си реч председателят на ЕК подчерта и значимостта на изкуствения интелект като технологично постижение. По думите й той може да подобри здравеопазването, да повиши производителността, както и да допринесе за справяното с климатичните изменения. 

Тя обаче предупреди и за заплахите, които могат да последват. 

"Стотици водещи разработчици, научни работници и експерти в областта на изкуствения интелект неотдавна ни предупредиха със следните думи: Смекчаването на риска от изчезване, свързан с изкуствения интелект, трябва да бъде световен приоритет, наред с други основни рискове за обществото като пандемиите и ядрената война.“

"Изкуственият интелект е мощна общодостъпна технология, приспособима към широк набор от граждански и военни цели. Тя се развива по-бързо от очакванията дори на своите създатели. Разполагаме с все по-малко време, за да разработим отговорен начин за направляване на тази технология", каза още председателят на ЕК. 

По думите й Европа, заедно със своите партньори, трябва да бъде начело на разработването на нова световна рамка за изкуствения интелект, изградена върху три стълба:  

  • Предпазни мерки;
  • Управление;
  • Иновации.

Нашият приоритет номер едно е да гарантираме, че изкуственият интелект се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин, каза още фон дер Лайен. 

 

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии