1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Откриха огромни запаси от нефт и газ в Антарктида

Откриха огромни запаси от нефт и газ в Антарктида

Запасите предизвикват напрежение между Русия и Обединеното кралство

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство. Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати. 

Запаси на обща стойност 511 милиарда барела петрол – около 10 пъти целия добив в Северно море за 50 години, са докладвани на Москва от руски изследователски кораби според сведения, предоставени на британската парламентарна комисия по околната среда. Цитират се по-конкретно проучвания на кораба "Александър Карпински", принадлежащ на "Росгео" – руската агенция, натоварена с издирването на минерални запаси за търговска експлоатация, съобщава БНР. 

Така нареченият Антарктически договор от 1959 година регулира международните отношения по Антарктида. В него континентът се разглежда като научен резерват, но се забранява разработката на минерали или петрол. Забранена е и военната дейност. Един от заместник-министрите на външните работи Дейвид Рътли заяви пред комисията, че неговият отдел е решил да се довери на руските уверения, че просто се провеждат научни изследвания, но експертите не са съгласни, като предупреждават, че да се вярва на Русия да спазва задълженията си е наивно, както се вижда от нейната инвазия в Украйна.

Клаус Додс, професор по геополитика в Кралския колеж "Холоуей" каза, че дейностите на Русия са много по-близки до търсенето на нефт и газ, отколкото до истинската наука.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии