От 1 юни: Гражданите от Западните Балкани ще работят в Германия без да доказват професионална квалификация

От 1 юни: Гражданите от Западните Балкани ще работят в Германия без да доказват професионална квалификация

Работниците ще събират точки в така наречената „карта за шанс“ според различни критерии

 

От събота, 1 юни, влиза в сила третата фаза на германския закон, чиято цел е да привлече чуждестранна квалифицирана работна ръка, което ще донесе възможност за гражданите на Западните Балкани и най-вече двойна квота от работници от региона, които ще могат по-лесно да си намерят работа в Германия, казва „Денар“.

Миналата година германското правителство въведе закон за имиграцията на квалифицирани работници (FEG), чиито разпоредби постепенно влизат в сила.

Всъщност той е продължение на закона от 2016 г., който позволи на гражданите на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Сърбия по-лесен достъп до германския пазар на труда, до известна степен независимо от формалните професионални квалификации.

Законът беше разширен и изменен миналата година и влиза в сила постепенно. Промените не се отнасят за длъжности, чието изпълнение е обвързано по закон с удостоверяване на диплома, например академични професии, свързани с медицина или грижи за болни.

Според закона всеки, който има професионална квалификация, ще може да изпълнява тази работа в Германия, като това ще важи без доказателство за онези, които са работили в техните страни същото нещо най-малко две години на място, което изисква професионална диплома, призната от държавата.

Работниците ще събират точки в така наречената „карта за шанс“ според различни критерии, като квалификация, владеене на немски или английски език, трудов стаж, връзки с Германия и възраст.

Третата фаза на закона ще улесни чуждестранните работници, които ще бъдат наети, да водят със себе си и членове на семейството.

Тази фаза е особено интересна за експертите от занаятчийските професии, защото от 1 юни 2024 г. квотата за хората от Западните Балкани ще бъде удвоена от 25 000 на 50 000, според централния профсъюз на германските занаятчии ZDH.

По-конкретно това означава, че 50 000 граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Сърбия ще имат по-лесен достъп до германския пазар на труда, без да се налага да доказват професионални квалификации. Освен това ще има и месечни квоти.

Федералната агенция по заетостта на Германия ще издава разрешения за работа предварително, а работодателите ще могат да поискат разрешението онлайн.

Веднага след като агенцията даде одобрение, бъдещият работник от Западните Балкани ще може да поиска германска виза за пребиваване и работна виза в компетентното консулско представителство.

Облекчението обаче няма да важи за удължаване на разрешението за престой, като в този случай служителят ще трябва да се обърне към компетентната администрация за чужденци.

ZDH посочи, че успехът на закона, който трябва да привлече недостигащата професионална работна сила в Германия, до голяма степен зависи от бързината и ефективността на институциите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст