Наистина ли яденето пред телевизора е толкова вредно?

„Телевизионната вечеря“ вече е типична почти за всеки дом

 

С толкова много страхотни предавания и филми, които да гледате по телевизията в наши дни, е изкушаващо да наваксате, докато ядете. Почти всяко семейство вече вечеря на пуснат телевизор. Но наистина ли една телевизионна вечеря е добра идея?

„Телевизионната вечеря“ няма голяма репутация от гледна точка на здравето. Концепцията, възникнала в САЩ в началото на 20-ти век, създава образи на преработено ястие, пълно със сол и добавки, изядено от скута ви, докато седите на дивана, пише BBC.

Но какво ще стане, ако изберете различен тип храна, докато гледате любимия си сериал? Може би си мислите, че цветната чиния, отрупана със зеленчуци и пълнозърнести храни, е здравословен навик. Но простият акт на изяждането му пред телевизора отменя ли тези добродетелни избори? Проучванията показват, че обичайното хранене, докато гледаме телевизия, не е добро за нас, независимо какво ядем. Ето защо:

 

Разсеяност и памет

Учените отдавна знаят, че нашата по-широка среда играе решаваща роля в диетите ни и има множество изследвания, показващи връзка между гледането на телевизия и по-високия риск от затлъстяване, до голяма степен поради по-ниските нива на упражнения, които идват с подобно заседнало поведение. 

Но гледането на телевизия също може да повлияе на това колко ядем. Да бъдем разсеяни е една от водещите теории зад това защо може би ядем повече, докато гледаме телевизия едновременно, казва Моник Алблас, асистент професор по комуникационни науки в Университета на Амстердам.

Когато сме погълнати от филм внимаваме по-малко какво ядем и не сме наясно с телесните сигнали, които ни казват, че сме сити, което може да доведе до преяждане. Има също изследвания, които предполагат, че не помним какво сме яли, когато консумираме храна пред телевизора и се борим да преценим точно количеството, което сме изяли.

Тя използва вече съществуващи данни, събрани от Холандския институт за социални изследвания, за които хората бяха помолени да водят дневник за всичко, което са правили в продължение на една седмица, включително хранене и гледане на телевизия и дори какъв тип телевизионни програми гледат. Когато Алблас анализира данните, тя установи, че хората прекарват повече време в хранене, когато гледат телевизия.

Като невролог ван Меер е провел многобройни изследвания върху дейността на човешкия мозък, когато ядем, докато сме разсеяни. В едно проучване, в което участниците бяха помолени да запомнят кратко или дълго число, докато се хранят, онези, които се опитаха да запомнят по-дълги числа, съобщиха, че храната им е по-малко сладка.

Какво ядем, докато гледаме телевизия?

Изследванията са установили, че излагането на реклами на храни също може да накара хората да се хранят по-общо. Но това, което най-много тревожи изследователите, е връзката между рекламите на храни и яденето на ултра-преработени храни (UFP), което е свързано със затлъстяването и други заболявания, включително сърдечни заболявания.

„Доказателствата сочат, че дори краткото излагане на реклами на храни може да направи децата по-склонни да избират рекламираните храни, като многократното излагане засилва това предпочитание“, казва Фернанда Раубер, изследовател в Центъра за епидемиологични изследвания в храненето и здравето към Университета на Сао Пауло в Бразилия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст