1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

На тези летища вече се минава с лицево разпознаване, а не с паспорт

На тези летища вече се минава с лицево разпознаване, а не с паспорт

Това става благодарение на технологията „FaceBoarding“

 

Паспортите са незаменима част от багажа, без която буквално никой не може да пътува, но в не толкова далечно бъдеще може би вече няма да имате нужда от такъв.

Два въздушни центъра в Италия – летище Милано Линате и летище Катания – изпробват „FaceBoarding“, технология за лицево разпознаване, проектирана от френската IT компания Thales, което означава, че пътниците могат да преминат през охраната, без да показват паспорта или бордната си карта, пише Time out.

При пристигането на летищата ще трябва да се регистрирате на гишетата на FaceBoarding, като сканирате паспорта или електронната си лична карта и ги съпоставите със сканиране на нашето лице. След като сте се регистрирали на гише веднъж, от юни приложението за Faceboarding ще позволи на потребителите да съпоставят бордни карти и за бъдещи полети. 

Пътниците на ITA Airways и Scandinavian Airlines са сред първите, които ще бъдат тествани – пътниците, които летят с други авиокомпании, ще трябва да покажат документите си за пътуване отново, преди да се качат на борда.

Биометричните гранични проверки всъщност ще бъдат стандартни в цяла Европа за пътници извън ЕС от 6 октомври 2024 г. като част от системата за влизане/излизане на ЕС. Повечето летища в рамките на ЕС, с изключение на Кипър и Ирландия, плюс страни извън ЕС като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, ще прилагат системата, а пътниците от Обединеното кралство ще трябва да подадат пръстови отпечатъци и биометрични данни.

Пробният период на FaceBoarding ще продължи до 31 декември 2025 г., но не се отказвайте изцяло от документите си, тъй като все още трябва да ги носите със себе си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии