1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Миене на картофи в съдомиялна - хит в TikTok

Миене на картофи в съдомиялна - хит в TikTok

Безопасен ли е този метод?

 

През последните няколко години в интернет се появиха трикове за съдомиялни машини, които нямат нищо общо с почистването на съдове. Една тенденция включва използването на уреда за готвене на храна, докато друга го използва за измиване на продукти. 

Идеята, че картофите могат да се мият на едро в съдомиялната машина, стана популярна в TikTok и дори беше препоръчана от реномирани уебсайтове като Masterclass, HGTV и Delish. Концепцията е, че като използвате цикъла на изплакване на машината, можете да почистите достатъчно картофи без да се налага да прибягвате до миене на ръце. Просто ги наредете върху горните и долните рафтове, настройте съдомиялната машина да се изплаква само, без сапун и след 10 до 15 минути ще имате идеално чисти картофи, без да се налага да си мръднете пръста. Предполага се, че генерираната пара дори ги прави по-лесни за белене, foodrepublic.

Това е предназначено да спести много време. Но всичко това повдига въпроса - наистина ли е безопасно? Въпреки че някои от професионалистите предполагат друго, отговорът е не - и то по няколко причини.

Въпреки че има начини да пуснете съдомиялната си, за да почистите вътрешността, тя все още може да съдържа бактерии. Тъй като картофите са порести, опитът да ги измиете там може да пренесе микроби директно върху зеленчуците и да причини заболяване. Освен това, въпреки че привържениците на хака за съдомиялната машина предлагат цикъл само на изплакване без сапун, остатъчният перилен препарат може да остане в системата на машината, да се абсорбира от пропускливите картофи и да ви разболее.

Най-добрият начин за почистване на картофи

Експерти казват, че преди да ядете или дори да приготвите картофи, те трябва да се изплакнат под студена течаща вода. Тъй като картофите се отглеждат под земята, естествено е те да идват от хранителния магазин, фермерския пазар или градината ви с малко остатъчна почва по повърхността им. Почистването им във вода премахва повърхностните замърсявания и помага за намаляване на бактериите. Водата е всичко, от което се нуждаете, сапуни и препарати трябва да се избягват.

Можете също да използвате четка за по-задълбочено почистване и за изчистване на всякакви пукнатини. Друга добра алтернатива за това как да почистите картофите без четка е да ги потопите в хладка вода, за да падне мръсотията.

Важно е да почистите картофите си, дори ако планирате да ги обелите, защото всички микроби отвън могат лесно да бъдат прехвърлени вътре с вашия нож. След като са измити, отрежете всички петна, тъй като те също могат да скрият бактерии, след което можете да продължите с обелването и подготовката. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии