1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

След случаи на бебета с бактериални инфекции: Криза за адаптирано мляко в САЩ

Свят
 

Ню Йорк издава спешна заповед, за да избегне спекулата на пазара

Американското правителство взе мерки по задълбочаващата се криза с липсата на адаптираното мляко, която се засили през последните няколко седмици.

Военен товарен самолет, превозващ първата пратка адаптирано мляко от Европа за справяне с критичния недостиг в САЩ, кацна в Индианаполис. Пратката е била с големина 35 380 кг, съобщава CNBC.

„В този самолет има приблизително достатъчно количество за около половин милион бутилки, което е около 15% от общия нужен обем през следващата седмица“, каза директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз пред Fox News Sunday.

Причината за недостига

Недостигът бе предизвикан след изтеглянето от пазара на водещия производител на адаптирано мляко Abbott Laboratories, което създаде една от най-големите кризи за адаптирано мляко за кърмачета в най-новата история на САЩ.

Abbott Laboratories, най-големият доставчик на прахообразната формула за кърмачета в САЩ, затвори завода си в Мичиган след съобщение, че четири бебета са с бактериални инфекции след консумация на техни продукти.

Главният изпълнителен директор на Abbott Робърт Форд се извини за недостига на съставката. Той обеща заводът да бъде отворен отново през първата седмица на юни, но и обяви, че ще бъдат необходими шест до осем седмици, продуктите да достигнат до рафтовете на магазините.

По думи на Форд, след затварянето на завода е имало случаи на хоспитализирани деца. Причината е липсата в магазините на специализираната формула без лактоза за кърмачета, които не могат да усвояват други адаптирани млека.

„Предвид техните уникални нужди, децата, които загубят достъп до млякото, могат да се нуждаят от медицинско наблюдение, докато формулата не бъде върната на рафтовете“, съобщи Форд.

Компанията съобщава, че ще даде приоритет в производството точно на този продукт, а до тогава ще създаде фонд от 5 млн. долара за помощ на семействата, чиито деца трябва да приемат продукта, съобщава New York Post.

Закон от ерата на Студената война

Лично американския президент Джо Байдън се зае с решаването на въпроса, а администрацията му започна работа по зареждането на празните рафтове с 1,5 милиона контейнера със специални храни за кърмачета Nestle.

Миналата седмица Байдън дори се позова на закон от ерата на Студената война, за да помогне за увеличаване на доставките.

Снимка: iStock
Майки в действие

Много семейства в САЩ се чудят откъде ще дойде следващото хранене за тяхното бебе, тъй като недостигът на адаптирано мляко продължава, съобщава KOLD NEWS 13.

Група майки в щата Аризона създават Facebook група с 1500 членки, които кърмят, с идея да се опитат да помогнат на майките, които имат нужда от кърма за бебетата си.  

В групата членуват дори жени, които са загубили бебетата си, но все още се опитват да направят каквото могат, за да помогнат в сложната ситуация.

„Дори имахме майки, които са загубили бебетата си при раждането, които изцеждат и дават цялото си мляко, за да нахранят бебетата, които майките не могат да хранят в момента“, каза една от основателките на групата gASP, I’m Breastfeeding Алиша Аткинс.

Снимка: iStock
Борба със спекулата на пазара за адаптирано мляко

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви извънредно положение заради недостига на храни за кърмачета в цялата страна и подписа спешна изпълнителна заповед, която да предотврати повишаването на цените на адаптираното мляко, съобщава CNN.

„Тази спешна изпълнителна заповед ще ни помогне да се справим с всеки търговец на дребно, който иска да се възползва от кризата, като вдигне цените на тази основна стока. Нашето послание към борещите се майки и семейства е просто: Нашият град ще направи всичко по силите си, за да ви помогне през този труден период", каза кметът на Ню Йорк.

Повече от 40% от търговците на дребно в района нямат наличност на адаптирано мляко, по данни на градската управа. 

В някои от големите магазини количествата са напълно изчерпани, а в други малки количества се пазят в склада.

Цените на млякото в големите магазини на Лонг Айлънд са 14,49 долара за кутия, а в по-малките стигат до 25,99 долара, показва проучване на CNN.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии