1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Колко излиза едно пътуване до Кипър?

Колко излиза едно пътуване до Кипър?

Храна, нощувки, транспорт - всичко, което ви е нужно да знаете

Добре дошли в рая! Кипър, дом на богинята на любовта - Афродита, привлича хиляди посетители от целия свят с чистите си плажове, уютните хотели и невероятната кухня. Открийте древните следи на цивилизациите, разходете се из археологическите съкровища и се потопете във вълнуващата атмосфера на град Пафос в Кипър!

Ето какво трябва да знаете преди да подготвите своето ново пътуване:

Настаняване

Хотелите в Пафос са разнообразни като предлагат възможности за всеки вкус и бюджет. От луксозни крайбрежни хотели, до уютни къщи за гости, сгушени в близост до плажа. Ако искате да се настаните в един от най-хубавите хотели за пет дни, двама възрастни ще ви струва около 990лв. Като хотелът е на първа линия, включва закуска и вечеря и е на около 2 километра от центъра. Ако търсите по-бюджетен вариант за една седмица в цял апартамент на 200 метра от плажа и крайбрежната и на около 2 километра от центъра ще заплатите 932лв.

Храна

От цвърченето на пресни морски дарове на скара до вкусното Халуми сирене и мусаката, традиционната кипърска кухня може да предложи много. Независимо дали вечеряте в оживена таверна или опитвате деликатеси от някоя пекарна или закусвалня, очаквайте да похарчите между 15 и 30 евро. Представете си: слънцето залязва в красиви оттенъци на розово и синьо, а вие отпивате от студен коктейл, докато се наслаждавате на прекрасната гледка. Ресторантите по крайбрежната са перфектното място за вас. Коктейлите варират от 6,50 евро. Но ако ви се хапва гирос, бягайте далеч от ресторантите, защото цените за една порция започват от 12,90 евро. Затова ви съветваме да намерите най-близката закусвалня, където ще платите само 5 евро двойно по-малко от цената по таверните.

Транспорт

Транспортът в Кипър е сравнително достъпен, особено ако изберете обществени автобуси. Таксата за едно пътуване с автобус струва 2 евро, като вечерната такса е 3. Но трябва да бъдете внимателни, защото разписанията им и спирките са доста объркващи и много често ще ви се налага да питате шофьора дали това е правилният автобус. Наемането на кола също е популярен избор за опознаване на острова със собствено темпо, като цените започват от 20 до 40 евро на ден, в зависимост от типа превозно средство и компанията за наемане. Цената на бензин 95 е 1,52 евро за литър. 

Забавления

Пафос е островът на слънцето и любовта, но предлага много повече от красиви плажове и жарко слънце. Градът е включен в списъка в Световно културно наследство на ЮНЕСКО и там може да се разходите измежду пропитата с древна история архитектура. В близост до Кораловия залив са разположени Гробниците на царете. Архитектурата привлича вниманието с колони и стени, които са изработени в дорийски стил и са богато украсени с фрески. Друго място, което задължително трябва да посетите е археологическия парк. Той също е включен в списъка на ЮНЕСКО и включва паметници, които датират от древността до Средновековието. Между тях могат да се видят сгради с впечатляваща изработка и красиви мозаечни подове.

Входните такси за археологически обекти и музеи са от 2 до 5 евро, с отстъпки за студенти и възрастни хора. Любителите на екстремните спортове ще намерят изобилие от възможности за гмуркане и ветроходство, като цените на екскурзиите варират в зависимост от продължителността и вида.

Ако искате да се насладите на природата, може да посетите зоопарка в Пафос, който е най-старият зоопарк в региона и единственият, в който може да взаимодействате с животните. Може да нахраните игривите лемури, които се катерят върху вас или да се срещнете с азиатския слон и да си направите семейна снимка, която ще остане като мил спомен. Билетите струват около 17,50, но ако искате да се възползвате от организирания транспорт тогава ще трябва да заплатите 24 евро.

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии