1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Интересни места в България, където може да прекарате уикенда

Интересни места в България, където може да прекарате уикенда
 

Ето няколко предложения, от които да черпите вдъхновение за следващото си пътуване

Времето започва да се оправя и пролетта лека полека идва. Когато времето навън е приятно, много хора редпочитат да прекарат почивните си дни сред приходата или на някое хубаво място. Ето и няколко приятни предложения за разходка през уикенда, от които може да черпите вдъхновение за следващото си приключение. 

Крушунските водопади

Крушунските водопади са едни от най-атрактивните забележителности в страната. Намират се на 35 км севроизточно от град Ловеч, в местността Маарата. За улеснение на туристите има изградена екопътека, включваща повече от 15 мостчета, разположени из живописната местност. От две страни екопътеката е заобиколена от красива растителност и бигорови скали. Мостчетата се разделят на няколко маршрута, така че да осигурят достъп до цялата местност.

На най-високата точка в края на екопътеката се намира пещерата Водопада, откъдето извира водата, която се спуска от височина над 15 м и образува множество прагове и басейнчета.

Чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м). Скалният феномен се намира на 80 км южно от Пловдив, на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо.

Средновековният град Хоталич край Севлиево

Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево. Хоталич е много добре запазен археологически обект. Но за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация следва да се направят много реставрации, като например на отбранителните кули, църквите и портите. През 1994 г. средновековната крепост е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се на 4 км от Севлиево, а до него се достига по добре поддържан път. 

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. За улеснение на посетителите има редовни автобусни линии от града. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

В музея има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода – валявици, воденици, тепавица, точило и др. Посетителите на Етър могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др.

На територията на архитектурния комплекс има и хотел, в който посетителите могат да отседнат, и ресторант, в който да опитат традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти.

Античната вила Армира край Ивайловград

Сред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските и извънградските къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в. от Янка Младенова. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Вилата е отворена целогодишно за посетители, дори и през почивните дни.

Деветашката пещера

Деветашката пещера се намира на 18 км североизточно от Ловеч и на 2 км от село Деветаки. Деветашката пещера е открита през 1921г и е известна още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. Деветашката пещера е толкова красива, колкото и трудно проходима заради теченията и реките в нея, които извират от 14 различни места.

Крепостта Овеч

Овеч е средновековна крепост, намираща се източно от днешния град Провадия. Разположена е върху плато над града, носещо името „Калето“. Крепостта е изградена от византийците и функционира от IV в. до началото на VII в. След това близо век не е активна. Провадийската крепост помни много битки и сражения и е с богата история. Отвсякъде е защитена от скали с височина от 11 до 18 м. Мястото ще се хареса на тези, които обичат историята и интересните факти за местата по нашата земя. 

Негованска екопътека

Негованската екопътека започва в близост до село Емен (област Велико Търново) и минава по поречието на река Негованка, в т.нар. Еменски каньон, който е защитена зона. Село Емен се намира на 210км от София и на 35км от Велико Търново. Минавайки по Негованската екопътека ще имате възможност да се насладите на отвесни скали, живописни гледки, стръмни пътеки и мостчета. Там ще видите и водопадът Момин скок, който е висок около 10м. Водопадът образува спокоен воден басейн, в който можете да ловите риба (основно кефал) или да се отдадете на почивка и да си направите пикник.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии