1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Съвети за максимално приятно и отговорно пътуване

Съвети за максимално приятно и отговорно пътуване

Пътуването към далечни земи е инвестиция в душата и тялото

 

Екзотичните дестинации не са само земи на евтин алкохол и великолепни плажове; те също крият уникални обичаи и културна чувствителност. Успокойте ума си и се насладете на пътуването като изследвате очарователни площади или тропически плажове, практикувайки отговорен туризъм. В крайна сметка да се отправите към далечни земи е инвестиция в душата и тялото.

Яжте местни ястия

Предимствата на този съвет са многобройни: културни прозрения, тласък за местната икономика и възможност да общувате с жителите. Да се насладите на топла купа Phở по оживените улици на Виетнам или да опитате тоскански маслини- ето това е да се потопиш в пътуването. Освен това, това е спокойно въведение в местните обичаи. 

Споделете вашите преживявания

С изобилие от опции на една ръка разстояние това никога не е било по-лесно. Trip Advisor, Trustpilot и различни социални медийни платформи могат да разпространят информацията за фантастично сафари или за онази възхитително силна маргарита. Споделете красива дестинация, райско кътче или вкусно ястие в своя Instagram. Собствениците на местни фирми няма да имат против популяризирането им.

Научете малко от местния език

Понякога може да изглежда невъзможно да научите думи или изречения на езика, който говорят в държавата, която посещавате. Научаването на няколко прости фрази обаче значително помага да се покаже уважение към другите култури. Изследванията показват, че усвояването на друг език може дори да предотврати появата на Алцхаймер. Така че дайте малко помощ на сервитьора и мозъка си при следващото ви пътуване в чужбина. 

Препоръчваме да изтеглите безплатно приложение за езиково обучение или евтин разговорник. Приложението за изучаване на езици Duolingo е интерактивно, безгрижно и напълно безплатно.

Кажете не на пластмасата

Това може да е нещо, което вече правите, така че защо да оставите добрите си навици у дома? Много развиващи се страни се справят с ефектите от използването на пластмаса и се борят за се използва алтернатива. Например Мексико Сити е най-големият потребител на пластмасова бутилирана вода в света.

С малко подготовка, да продължите с вашите щадящи планетата начини на живот е лесно. Заедно с джапанките опаковайте няколко бутилки и контейнери. 

Научете за местните обичаи преди пътуване

Тази точка е изключително важна за досег с местните. Научете за последните събития, преди да се потопите в дебат за политиката. Казвайки това, не прекалявайте с въпросите. 

Няма нужда да изучаваме щателно последните 100 години от историята на държавата, но трябва да знаем основни неща. Вземете за пример етикета за контакт с очите в Япония. Задържането на нечий поглед се счита за грубо – дори може да се приеме като признак на агресия. Докато в Русия простата усмивка към непознат може да подсказва, че му се подигравате.

Пазаренето на оживен пазар е съществена част от пътуването. Във всеки случай се включете, но имайте предвид икономическата ситуация на дестинацията, която посещавате. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии