Кое вино се превръща в по-евтин вариант на шампанското?

Свят

Каква е цената му?

 

Във Франция хората все повече се насочват към кремана, чиито продажби са нараснали за сметка на почти всички останали вина в страната, информира БТА. 

Снимка: Pinterest.com

Миналата година френското пенливо вино е регистрирало скок на продажбите с 5,7 на сто и 6,7 на сто през първото тримесечие на 2024 г., съобщи вестник "Лез Еко", цитирайки данните на компанията за пазарни проучвания Circana IRI. 

"Продажбите поставиха нов рекорд през 2023 г. в трудна ситуация за винената промишленост. Това е третата поредна година на растеж и нова историческа година за промишлеността", каза пред вестника председателят на националната асоциация на производителите на креман Едуар Касане. 

Междувременно продажбите на шампанско са намалели, понижавайки се с 8,2 на сто през 2023 г. и с около 14 на сто от началото на тази година.

Успехът на кремана се обяснява с няколко причини. С оглед на проблемите с инфлацията и покупателната способност, пенливото вино от други региони е по-евтина алтернатива на шампанското за много хора във Франция. 

Креманът е достъпен на цена между 10 и 20 евро, докато бутилка шампанско струва между 24 и 34 евро средно, в зависимост от качеството.  

Освен това огромният успех на "Аперол Шприц" (Aperol Spritz) е събудил интереса към пенливото вино като цяло, каза Касане.

"Просеко увеличи продажбите на пенливото вино и привлече нови клиенти за кремана", каза той. 

В рамките на пет години продажбите на кремана са нараснали с 20 на сто до 108 милиона бутилки.

Германия също допринася за този успех. Почти половината от френското производство на креман се изнася, най-вече за Дания, Норвегия и Германия, според "Лез Еко".

Все повече и повече лозари във Франция резервират дял от площите си за производство на креман, обяви председателят на асоциацията. Положителната тенденция при пенливите вина е много удобна за тях, тъй като продажбите на други вина се понижават.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст