1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Китай въвежда режим за ползване на смартфон от деца

Свят

Целта е да се спре пристрастяването на лица под 18 години към приложения и смартфони

Китайските регулатори предложиха правила, които ограничават времето прекарано пред екрана на смартфона на хора под 18 години до максимум два часа на ден, пише dailymail.co.uk.

Радикалните проекти на правила, изложени от все по-мощната Администрация за киберпространство на Китай (CAC), подчертават желанието на Пекин да упражнява контрол върху повече части от цифровия живот на страната.

Ако правилата бъдат въведени в закон, те биха могли да имат последици за компании като Tencent и ByteDance, които управляват някои от най-големите мобилни приложения в Китай.

Проектоправилата на CAC са по-широк натиск от китайските власти за ограничаване и предотвратяване на пристрастяването сред лица под 18 години към приложения и смартфони. През 2021 г. Китай въведе регламент, който ограничава тийнейджъри под 18-годишна възраст да играят онлайн видеоигри за повече от три часа седмично.

Някои от най-големите интернет гиганти в Китай се опитаха да предотвратят по-нататъшното затягане на мерките на регулаторите.

Изготвените правила изискват смартфоните да имат „кратък режим“ за лица под 18-годишна възраст, който трябва да бъде лесен за достъп, когато устройството се включи, като икона на началния екран или в системните настройки на устройството.

Режимът ще позволи на родителите да управляват какво виждат децата им и ще позволи на доставчиците на интернет услуги да показват съдържание въз основа на възрастта на потребителя. Според CAC на деца под тригодишна възраст трябва да се показват песни и аудио-фокусирано съдържание. Тези на възраст между 12 и 16 години могат да бъдат изложени на образователно и новинарско съдържание.

CAC предупреди онлайн фирмите да не предоставят услуги, които предизвикват пристрастяване или са вредни за физическото и психическото здраве на децата.

Слушалките не трябва да предоставя никакви услуги на деца след 22 часа. до 06.00 часа на следващия ден, съгласно проектоправилника.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии