1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Колко билета на лотарията във Великобритания трябва да купите, за да си гарантирате печалба?

Свят

Математици направиха иновативно изчисление

Математици от университета в Манчестър в Обединеното кралство са изчислили колко лотарийни билета трябва да купите, за да си гарантирате печалба. Дори и да следвате съветите им докрай обаче, най-вероятно ще загубите пари. 

В играта на националната лотария на Обединеното кралство „Лото“ играчите купуват билет с шест числа. Те печелят, ако поне две от числата на техния билет съвпадат с шестте числа между 1 и 59, избрани на случаен принцип този ден.

Две съвпадения на числа ви осигуряват безплатен вход за следващата игра. Три мача ви носят 25 лири, четири мача около 100 лири, пет мача около 1000 лири, и „джакпот“ от шест мача между 2 и 4 милиона лири в зависимост от деня. Всеки билет струва 2 лири, пише sciencealert.

За да изчислят минималния брой билети, които трябва да купите, за да си гарантирате поне две победи, изследователите са използвали система с крайна геометрия, базирана на равнината на Фано. Това е триъгълник със седем прави и седем точки, където всяка линия включва три точки и всяка точка се свързва с три линии.

Ако всяка точка представлява две числа, всеки ред представлява билет с шест числа.

За да покрият всички възможности на тегленето на лотарията с шест числа, изследователите се нуждаеха от три равнини на Фано и два прости триъгълника. Преброяването на всички линии ви дава 27 билета, които биха стрували общо 54 лири.

Според математиците Дейвид Стюарт и Дейвид Кушинг, ако изберете билети по този начин, тогава без значение кой от 45 057 474 възможни тегления се случи, ще имате поне един билет, който печели на най-ниското ниво.

На практика можете да тествате това, като сравните произволна серия от шест числа и видите, че поне две от тези числа трябва да се показват на поне един от тези триъгълници на Фано.

Ако закупите само 26 билета, е възможно да намерите серия от шест числа, която не отговаря на две числа в равнината на Фано. Но дори и да купите 27 билета и да си гарантирате печалба, Стюарт и Кушинг предупреждават, че имате само един процент шанс да си върнете 54 лири.

Когато тези двама математици тестваха идеята, те имаха само три билета, които съвпадаха с две от изтеглените числа този ден, което им донесе нула пари в крайна сметка.

Ако не друго, тяхната работа предоставя предупредителна история: спечелването на лотарията не винаги си струва.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии