1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Китай, а не Щатите, е по-големият търговски партньор на Тайван

Свят
 

Пекин оказа военен и икономически натиск върху Тайван заради визитата на Нанси Пелоси в Тайпе

Тайван зависи в по-голяма степен от Китай отколкото от САЩ в областта на търговията. Това пише Си Ен Би Си, позовавайки се на официални данни на властите в Тайпе.

По-рано през седмицата Пекин оказа военен и икономически натиск върху Тайван заради визитата на председателя на Конгреса на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Тя е най-високопоставеният американски политик, посетил самоуправляващия се остров за последните 25 години.

Посещението бе осъществено въпреки предупрежденията на Китай, който смята Тайван за част от своята териториална цялост и е срещу външнополитическите отношения, които поддържа острова. Вашингтон от своя страна признава официалната китайска власт за единственото законно правителство в страната, но поддържа и неформални отношения с Тайпе.

Въпреки това, Пекин е най-големият икономически и търговски партньор на Тайван. Само за изминалата година 42% от износа е насочен към континентален Китай и Хонконг общата стойност на изнесените стоки към тези пазари възлиза на 188,91 милиарда долара, докато този към Щатите - на 15%.

Най-голям източник на внос към Тайван отново са континентален Китай и Хонконг с дял от 22 на сто, а американските вносни стоки са с дял от едва 10 на сто.

През последните години Тайван купува и продава все повече продукти от и за континентален Китай, като вносът от Китай е нараснал с приблизително 87%.

Много базирани в Тайван компании, като доставчика на чипове Foxconn, управляват фабрики в континентален Китай. През 2021 г. тайванските предприятия са получили поръчки за САЩ на стойност 200,1 милиарда долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии