1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Израел забрани на палестинци да работят в страната: Два отрасъла са "на ръба"

Израел забрани на палестинци да работят в страната: Два отрасъла са "на ръба"

Според директора на Централаната банка на Израел, решението е нанесло шок в икономиката на страната

След началото на военната атака на Хамас, Израел забрани почти веднага влизането в страната на палестински работници. Този ход е нанесъл шок на израелската икономика, каза директорът на централната банка на страната Амир Ярон по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от CNBC.

  • Най-засегнатите сектори от войната в Израел
  • Колко са палестинските работници в Израел?
  • Кое навреди на икономиката на Западния бряг?
Снимка: iStock

По негови думи най-големият проблем е в сектора на строителната индустрия, където „една трета от работниците са били палестинци от Западния бряг.“

Другият засегнат сектор е селското стопанство.

„Това ще доведе до отрицателен шок в предлагането и може да повлияе на покачването на цените към втората половина на годината“, казва Амир Ярон.

Той разясни, че банката трябва да следи освен отрицателния шок в търсенето след началото на войната, който беше доминиращ, и за новия шок от намаляване на предлагането.

Колко палестински работници загуби израелската икономика? 

Преди 7 октомври повече от 150 000 палестински работници от окупирания Западен бряг влизаха в Израел всеки ден за да работят в редица сектори, предимно в строителството и селското стопанство.

В края на декември израелското финансово министерство предупреди, че забраната за палестински работници може да струва на израелската икономика милиарди шекели на месец.

„Ние изчислихме какви ще бъдат икономическите щети, ако палестинците не отидат на работа... и те се оценяват на приблизително 3 милиарда нови израелски израли (830 милиона долара) на месец“, каза представител на финансовото министерство пред парламента на Израел.

Снимка: iStock
Изключението

Собствениците на предприятия и фабрики през декември притиснаха законодателите да позволят на между 8 000 и 10 000 палестински работници да се върнат на работните си места в израелските селища и предприятия на Западния бряг.

В коментари, докладвани от The Times of Israel, Раул Сарго, президент на Израелската асоциация на строителите, каза пред Кнесета: „Ние сме в много тежко положение... Индустрията е в пълен застой и е продуктивна само на 30%. Петдесет процента от обектите са затворени и има въздействие върху икономиката на Израел и жилищния пазар."

Селскостопанският сектор на Израел също е силно зависим от чуждестранна работна ръка, по-специално работници от Тайланд - най-малко 10 000 от които са напуснали страната след атаката през октомври, по време на която много тайландски работници бяха убити и взети за заложници.

Снимка: iStock (Архив)

Как започна всичко?

Забраната на повечето от тези работници да се върнат на работата си в Израел драматично навреди на икономиката на Западния бряг. Това допринесе за гнева и нарастващите безредици заради продължилата окупация на Израел и безмилостното бомбардиране на Ивицата Газа, което според управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа е убило повече от 24 000 души.

Израелската офанзива започна, след като бойци на Хамас от Газа предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел, която уби около 1200 души и взе други 240 заложници, от които 136 души остават в плен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии