1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Япония ще изстреля първия в историята дървен сателит

Свят

Очаква се сондата, която е с размерите на чаша за кафе, да работи в космоса поне шест месеца

 

Японски учени са създали един от най-необичайните космически апарати в света - малък сателит, направен от дърво.

Сондата LignoSat е изградена от дървесина от магнолия, която е стабилна и устойчива на напукване, става ясно при експерименти, проведени на Международната космическа станция (МКС). Сега се довършват плановете за изстрелването ѝ с американска ракета това лято, съобщи Guardian, цитирани от БГНЕС.

Дървеният спътник е построен от изследователи от Университета в Киото и дърводобивната компания Sumitomo Forestry, за да се изпробва идеята за използване на биоразградими материали като дървото, за да се провери дали те могат да служат като екологична алтернатива на металите, от които понастоящем се конструират космическите апарати.

А чували ли сте за българските изобретатели на сателити EnduroSat? Вижте повече във видеото!

Според създателите на проекта всички спътници, които навлизат отново в земната атмосфера, изгарят и създават малки частици алуминий, които ще се носят в горните слоеве на атмосферата в продължение на много години. 

За да се справят с проблема, изследователите от Киото създават проект за оценка на видовете дървесина, за да определят доколко те могат да издържат на трудностите при изстрелване в космоса и продължителни полети в орбита около Земята. Първите тестове са проведени в лаборатории, които пресъздават условията в Космоса, и е установено, че пробите от дървесина не са претърпели измерими промени в масата или признаци на разлагане или увреждане.

След тези тестове пробите са изпратени на МКС, където са подложени на изпитания в продължение на почти една година, преди да бъдат върнати обратно на Земята. И в този случай те не показват почти никакви признаци на увреждане - явление, което учените обясняват с факта, че в Космоса няма кислород, който би могъл да предизвика изгаряне на дървесината, и няма живи същества, които да я накарат да изгние.

Тествани са няколко вида дървесина, включително японска череша, като най-здрава се оказва дървесината от магнолия. Очаква се сондата, която е с размерите на чаша за кафе, да работи в космоса поне шест месеца, преди да ѝ бъде разрешено да навлезе в горните слоеве на атмосферата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии