1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Google ще картографира метана на планетата с мисия от Космоса

Google ще картографира метана на планетата с мисия от Космоса

Според НАСА нивата на газа са се удвоили през последните 200 години и 60% от него се създава от човешка дейност

Технологичният гигант Google подкрепя сателитен проект, който трябва да стартира през март и да събира данни за нивата на метан по целия свят.

Новият сателит ще обикаля на около 500 км около Земята, 15 пъти на ден. Учените смятат, че метанът е основен фактор за глобалното затопляне, тъй като задържа топлината, казва BBC.

Много от метанът на Земята се произвежда от земеделие и изхвърляне на отпадъци, но проектът на Google ще се съсредоточи върху емисиите на метан в нефтените и газовите заводи.

Фирмите, добиващи нефт и газ, редовно изгарят или изпускат метан. Новият проект е сътрудничество между Google и Фонда за защита на околната среда, глобална климатична група с нестопанска цел.

Данните, заснети от сателита, ще бъдат обработени от инструментите с изкуствен интелект на технологичния гигант и ще бъдат използвани за генериране на метанова карта, насочена към идентифициране на течове на метан в петролна и газова инфраструктура по целия свят.

Компанията съобщи, че ако установи значително изтичане, няма да уведоми конкретно компанията, която притежава инфраструктурата, отговорна за това.

Няма международно правило за контролиране на емисиите на метан. ЕС се съгласи с набор от предложения, насочени към тяхното намаляване, което включва принуждаване на петролните и газовите оператори да поправят течовете. Във въгледобивния сектор изгарянето ще бъде забранено в страните членки от 2025 г.

Картата на Google, която ще бъде публикувана в Earth Engine, няма да показва данните в реално време, защото информация се изпраща обратно към сателита на всеки няколко седмици.

През 2017 г. Европейската космическа агенция пусна подобен сателитен инструмент, наречен Tropomi, който показва наличието на следи от газове в атмосферата, включително метан. Това беше мисия с минимален живот от седем години, което означава, че може да приключи тази година.

Carbon Mapper, който използва данни от Tropomi, публикува доклад през 2022 г., в който се посочва, че най-големите струи метан са наблюдавани в Туркменистан, Русия и САЩ, но това означава, че данните не включват Канада или Китай.

Според НАСА нивата на газа са се удвоили през последните 200 години и 60% от него се създава от човешка дейност.

Основен принос за този процент е добитъкът: по-специално кравите. През 2020 г. Агенцията за опазване на околната среда на САЩ публикува доклад, според който една крава може да произвежда 69-133 кг метан всяка година. Според доклада в момента в света има около 1,5 млрд. крави, отглеждани за месо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии