1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Историческа суша и горещо море забавят корабоплаването през Панамския канал

Свят

През 2022 г. през канала са преминали повече от 14 000 кораба

Преди корабът Ever Max, превозващ лампи от лава, дивани, костюми за Хелоуин и изкуствени коледни елхи, да направи първото си плаване през Панамския канал този месец, историческата суша го принуди да намали теглото си, като разтовари стотици контейнери, съобщава Reuters. 

Свързаните с времето смущения лишиха кораба, собственост на тайванската корабна компания Evergreen Marine, от възможността на 1 август да постави рекорд за превоз на най-много контейнери през жизненоважния морски път, който свързва Тихия и Атлантическия океан.

Управлението на Панамския канал намали максималното тегло на корабите и дневните им преходи в опит да пести вода. Експертите по морски транспорт се опасяват, че подобни събития могат да се превърнат в ново нормално явление, тъй като недостигът на валежи в петата по влажност страна в света подчертава климатичните рискове, засягащи индустрията на океанското корабоплаване, която осъществява 80 % от световната търговия. 

Собствениците на кораби имат възможност да превозват по-малко товари, да преминат към алтернативни маршрути, които могат да увеличат пътуването с хиляди километри, или да се борят с опашките, които по-рано този месец завариха 160 кораба и забавиха някои кораби с цели 21 дни.

Ограниченията вече доведоха до покачване на цените на морските превози между Китай и САЩ с 36% на фона на рязко покачващите се температури на морската вода, за които учените, изследващи климата, предупреждават, че могат да засилят екстремните метеорологични условия.

През 2022 г. през канала са преминали повече от 14 000 кораба. Контейнеровозите са най-честите ползватели на Панамския канал и транспортират над 40% от потребителските стоки, търгувани между Североизточна Азия и Източното крайбрежие на САЩ. 

Според данните на Стив Ферейра, главен изпълнителен директор на компания, която извършва одит на сметките за океански превози, плавателни съдове, пътуващи до САЩ и попаднали в задръствания, са превозвали кукли Барби, автомобилни части, соларни панели BYD, оборудване за пречистване на вода, комплекти за изследване на диабет и други стоки.

Ограниченията в канала започнаха по-рано тази година и засегнаха около 170 държави и почти всички видове стоки - включително соя и втечнен природен газ от САЩ, мед и пресни череши от Чили и говеждо месо от Бразилия.

Засегнати са и кораби за насипни товари, които превозват стоки от царевица до желязна руда, както и танкери, които пренасят нефт, гориво, газ и химикали. Някои енергийни компании пренасочват корабите, натоварени с въглища и втечнен природен газ, към Суецкия канал.
Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии