1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Инфлацията у нас ви е висока? Една държава вече надхвърли 100%

Свят

Нивото на инфлация в тази държава надхвърли 100% за първи път от 30 години

Годишният процент на инфлация в Аржентина достигна най-високите си стойности от 30 години, надхвърляйки 100% за първи път от 1991 г.

  • Инфлацията е основна грижа за аржентинците
  • Кои са другите държави с висока инфлация
  • Какво предизивка покачването на инфлацията в Аржентина
Снимка: iStock

Цените в страната са се повишили с 6,6% през февруари, с което годишната инфлация достигна 102,5%, според Indec, правителствената статистическа агенция. Това е най-бързият темп на нарастване на цените, откакто Аржентина излезе от хиперинфлационната криза в началото на 90-те години на миналия век. Със своите над 100% нейния процент на инфлация сред най-високите в света, казва Financial Times.

Какво притеснява аржентинците

Данните идват в сложен момент за лявоцентристката администрация на президента Алберто Фернандес, която се надяваше да облекчи финансовия натиск върху избирателите преди тежките избори през октомври.

Проучванията постоянно показват, че инфлацията е основна грижа за аржентинците, следвана от темите за корупцията и бедността.

На какво се дължи високата инфлация

Покачващите се цени до голяма степен се дължат на печатането на пари от централната банка, както и на войната на Русия в Украйна. Количеството пари в обществено обращение се е учетворило през първите три години на управление на Фернандес, според данни на централната банка на Аржентина.

Тя е сред държавите с най-висока инфлация

Следвайки последните данни, Аржентина има един от най-високите нива на инфлация в световен мащаб. Тя се нарежда само зад страни като Зимбабве, Ливан, Венецуела и Сирия, всички от които отчетоха трицифрена инфлация миналата година.

Таван на цените

Държавна схема за контрол на цените, известна като Precios Justos или „Справедливи цени“, временно замрази цената на повече от 1700 стоки до декември. Но това не беше достатъчно, за да се охладят покачванията на цените предвид сериозните дисбаланси в аржентинската икономика. Подобен ценови контрол, въведен през 2021 г., не беше достатъчен, за да спре скока на цените, а настроенията на потребителите продължиха да се влошават.

Нарисувани пари

Заеми, заеми, заеми…

Международния валутен фонд (МВФ) предупреди за „неуспехи в политиката“ в южноамериканската страна на фона на тежка суша, която унищожи реколтата и навреди на износа на селскостопански продукти - важен източник на държавни приходи. Нетните резерви в чуждестранна валута се движеха на около 4,2 млрд. долара през февруари, според частни анализатори. Аржентина трябва да получи около 5,3 млрд. долара от МВФ този месец.

А какво се случва с инфлацията у нас: 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5