1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Мислиш, че инфлация от 16,9% е много? Пробвай 90%

Свят

Това е една от най-тежките икономически кризи в страната от десетилетия и говори много за икономическата обстановка

Почти всяка голяма покупка в Аржентина - земя, къщи, коли, скъпи предмети на изкуството, се извършва в американска валута.

За да спестят, аржентинците крият пачки американски банкноти в стари дрехи, под дъските на пода или в бомбоустойчиви сейфове пет етажа под земята.

Аржентина

Аржентинците държат толкова много американска валута, ( експерти смятат, че може би повече от където и да е другаде извън САЩ) че понякога тя се изхвърля по погрешка. Миналият месец случайни минувачи откриват десетки хиляди долари да летят из аржентинско сметище, казват от New York Times.

Доларът е кралят в Аржентина, защото аржентинското песо се разпада като стойност, особено през последния месец. Преди една година около 180 песо можеха да купят 1 долар на широко използвания черен пазар. Сега са необходими 298 песо, за един долар. Много икономисти очакват инфлацията тук, която вече е 64% тази година, да достигне 90% до декември.

Снимка: Деница Томова

Това е една от най-тежките икономически кризи в страната от десетилетия и говори много за икономическата обстановка в Аржентина.

Докато страните по света се опитват да се справят с нарастващите цени, може би една от най-големите икономики, която усеща как се живее с инфлацията на аржентинците е Турция. Тя догонва страната на тангото със своите 79,6%. За сравнение ще кажем, че инфлацията в България достигна 16,9% за месец юли, което е връх от май 1998г., или от 24 години насам.  

За година цените на хранителните продукти у нас са се увеличили с 23,8%, на алкохолните напитки с 2,8%, на разходите за жилище, вода, електроенергия, газ и други горива с 18,5%. Течните горива и смазочните материали за МПС са нараснали с 59,2%

Газообразните горива са нараснали с 107,6, а средната сметка в ресторант се е увеличила с 20%, показват данните на Националния статистически институт.

От своя страна, Аржентина се бори с бързо нарастващите цени през по-голямата част от последните 50 години. По време на хаотичен период в края на 80-те години на миналия век инфлацията достигна почти невероятните 3000% и жителите се втурнаха да грабят хранителни стоки, преди чиновниците с ценови пистолети да успеят да обиколят. Сега високата инфлация се завърна, надхвърляйки 30% от 2018 г.

Снимка: Деница Томова

За да разберат как се справят аржентинците журналисти от Times, прекарват две седмици около Буенос Айрес, разговаряйки с икономисти, политици, фермери, ресторантьори, брокери, бръснари, таксиметрови шофьори, улични артисти, улични търговци и безработни.

Една жена с радост показа скривалището си от пачка щатски долари в старо ски яке, друга обяснява как е напъхала пари в сутиена си, за да си купи апартамент, а венецуелска сервитьорка се чуди дали е имигрирала в правилната страна.

Снимка: Деница Томова

Те харчат своите песо толкова бързо, колкото ги получават. Купуват всичко от телевизори, до картофобелачки на изплащане. Те не вярват на банките. Почти не ползват кредит. И след години на постоянно повишаване на цените, нямат ясна представа колко струват нещата им.

Аржентина показва, че хората ще намерят начин да се адаптират към високата инфлация, живеейки в икономика, която е невъзможно да се разбере почти никъде другаде по света.

Снимка: Деница Томова

Животът е особено управляем за онези, които разполагат със средствата да накарат обърнатата с главата надолу система да работи. Но всички тези поразителни заобикалящи решения означават, че малцина, които са държали политическа власт през годините на икономически затруднения, са се оказали, че плащат реална цена.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии