1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Бразилия и Аржентина започват подготовка за създаване на обща валута

Финанси

Валутен съюз, който обхваща цяла Латинска Америка, би представлявал около 5% от световния БВП

 

Бразилия и Аржентина обявяват тази седмица, че започват работа по обща валута. Този ход може да създаде втория по големина валутен блок в света, съобщава Financial Times.

Двете най-големи икономики в Южна Америка ще обсъдят плана на среща на върха в Буенос Айрес тази седмица и ще поканят други латиноамерикански нации да се присъединят.

Първоначалният фокус ще бъде върху това как една нова валута, която Бразилия предлага да нарича "сур" (юг), може да стимулира регионалната търговия и да намали зависимостта от щатския долар. Първоначално идеята беше тя да работи успоредно с бразилския реал и аржентинското песо.

Снимка: iStock

Първоначално двустранен проект, инициативата ще бъде предложена на други нации в Латинска Америка.

Аржентина и Бразилия канят останалата част от региона“, каза аржентинският министър на икономиката Серджо Маса.

Валутен съюз, който обхваща цяла Латинска Америка, би представлявал около 5% от световния БВП. Най-големият валутен съюз в света, еврото, обхваща около 14% от световния БВП.

Други валутни блокове включват франка, който се използва от някои африкански страни и е фиксиран към цената на еврото, както и източнокарибския долар. Те обаче обхващат много по-малък дял от глобалната икономика.

Проектът вероятно ще отнеме много години, докато се реализира. Маса отбеляза, че на Европа са били необходими 35 години, за да създаде и приеме еврото.

Официално съобщение се очаква по време на посещението на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва в Аржентина, което започва на 29.01.

Бразилия и Аржентина обсъждаха обща валута през последните няколко години, но преговорите се провалиха поради съпротивата на бразилската централна банка срещу идеята. Сега, когато и двете страни се управляват от леви лидери, идеята има по-голяма политическа подкрепа.

Търговията между Бразилия и Аржентина процъфтява, достигайки 26,4 млрд. долара през първите 11 месеца на миналата година, което е увеличение с близо 21% спрямо същия период на 2021 г. Двете нации са движещата сила зад регионалния търговски блок „Меркосур“, който включва Парагвай и Уругвай.

Привлекателността на новата обща валута е най-очевидна за Аржентина, където годишната инфлация доближава 100%. По време на първите три години на поста на президента Алберто Фернандес количеството пари в обществено обращение се е учетворило според данни на централната банка, а банкнотата песо с най-голяма деноминация струва по-малко от 3 долара по широко използвания обменен курс.

Още факти за банкнотите с лицето на кралица Елизабет, можете да видите ТУК:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии