1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Икономика, политика, ядрена програма - какво следва след смъртта на Раиси?

Икономика, политика, ядрена програма - какво следва след смъртта на Раиси?

Случващото се ще окаже влияние най-вече вътре в Иран, каза Мохамед Халаф пред businessnovinite.bg

 

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при катастрофата с хеликоптер в неделя заедно с външния си министър. Новината потвърди в социалните мрежи и иранският вицепрезидент. Погребението на Раиси ще е утре в Табриз. Въпросът, който се задават мнозина е- какво следва оттук нататък за световната икономика и международните отношения.

Това, което трябва да се вземе предвид на първо място е ролята на Иран в търговията с петрол. Иран изнася повече петрол от когато и да било за последните 6 години. Техеран е продавал средно 1,56 млн. барела на ден през първите три месеца на годината – почти всички на Китай, което е най-високото количество от третото тримесечие на 2018 г.

Снимка: Getty Images

"Все още не е ясна причината за катастрофата, в която загина Раиси. Има няколко теории, но ако гледаме хубаво снимките и прочетем внимателно доклладите, ще си дадем сметка, че вероятно не става дума за инцидент, а за преднамерено действие. Още повече с хеликоптера на президента е имало още два хеликоптера, те къде са? Ккаво се е случило с тях, защо някой от тях не е катастрофирал? Има много въпросителни около случилото се", заяви пред businessnovinite.bg журналистът Мохамед Халаф.

По думите му веднага след новината за смъртта на иранския президент, иранската валута се е сринала, а цената на петрола е тръгнала нагоре. "Случващото се ще повлияе на отношенията между Иран и САЩ, както и чисто икономически на отношенията между Китай и Иран. Но най-голям проблем се очаква вътре в Иран. В страната има криза, ниски заплати и скъпи стоки, хората вече масово негодуват", категоричен е Халаф.

Снимка: БГНЕС / EPA

По думите му по-голямата част от печалбите от продажбата на петрол Иран е отклонявал към атомната си програма. 

След като ядрената сделка от 2015 г. между Иран и западните сили се разпадна през 2018 г. заради налагането на мащабни санкции от страна на тогавашната президентска администрация на Доналд Тръмп в САЩ, Иран ускори ядрената си програма. По този начин изглежда страната не е далече от изграждането на ядрено оръжие.

В края на април САЩ прокара нови санкции срещу петролния сектор на Иран. Целта беше даконодателството да разшири санкциите срещу Иран и да обхване и чуждестранни пристанища, кораби и рафинерии, които съзнателно обработват или транспортират ирански суров петрол в нарушение на съществуващите санкции на САЩ.

Предвижда се разширяване и на т.нар. вторични санкции, за да се обхванат всички трансакции между китайски финансови институции и санкционирани ирански банки, използвани за закупуване на петрол и петролни продукти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии