1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

След смъртта на Ебрахим Раиси цената на петрола тръгна стремглаво нагоре

След смъртта на Ебрахим Раиси цената на петрола тръгна стремглаво нагоре

През последните години Иран доставя най-големите обеми суров петрол

 

След като бе съобщено за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, петролът започна да поскъпва. Това се случва на фона на новината за Раиси, както и заради влошеното задравословно състояние на краля на Саудитска Арабия.

Котировките на сорта Брент, който е референтен за Европа, прибавиха 10 цента или 0,1 на сто до 84,08 долара за барел. По-рано в тъговията фючърсите поскъпнаха до 84,30 долара за барел - най-високото равнище от 10 май.

Американският лек суров петрол с доставка през юни загуби 5 цента от цената си до 80,01 долара за барел, макар по-рано в сесията да достигна 80,23 долара за барел - максимум от 1 май. Юнските контракти изтичат утре. По-активно търгуваните договори за юли прибавиха 12 цента или 0,1 на сто до 83,75 долара за барел. 

Иран доставя най-големите обеми суров петрол от пет години насам. Според редица анализатори износът е нараснал до най-високото ниво от повторното налагане на санкциите от страна на САЩ през 2018 г. По-голямата част от него се насочва към Китай, тъй като най-големият вносител в света купува барели от Ислямската република с отстъпка. 

Иранският президент Ебрахим Раиси и министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан загинаха при хеликоптерна катастрофа, потвърдиха днес иранските власти.

Същевременно саудитският престолонаследник отложи посещението си в Япония, което трябваше да започне днес, заради проблеми със здравето на крал Салман, съобщиха представители на японските власти. Новинарската агенция на Саудитска Арабия вчера съобщи, че 88-годишният монарх се лекува от пневмония.

Техеранската фондов борса спря работа

Техеранската фондова борса взе решение да спре работа днес след съобщението за гибелта на президента Ебрахим Раиси. Това обяви членът на съвета на директорите на борсата Реза Ейвазлу. 

"Фондовата борса ще бъде затворена днес и през следващите няколко дни", посочи Ейвазлу. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии