1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Грози ли ни воден "Чернобил" заради потопени руски ядрени подводници?

Грози ли ни воден "Чернобил" заради потопени руски ядрени подводници?

Радиацията на морското дъно е 6,5 повече от тази, опустошила Хирошима

Ядрено бедствие - воден “Чернобил” със закъснител, дебне в ледените води северно от Русия, където десетки атомни подводници гният под морската повърхност, предупреждават експерти. В Карско и Баренцово море хиляди тонове ядрени отпадъци, еквивалентни на 6,5 пъти радиацията от Хирошима, лежат в сковано от студ гробище, бавно отделяйки смъртоносното си лъчение, пишат британски медии. 

Опасните отпадъци заразяват морските обитатели, много от които са обект на активен риболов, както и петролните полета, превръщайки региона в бомба, която заплашва да избухне в неопределен момент. Според Йари Вилен, бивш финландски министър на външната търговия и европейските въпроси, “това е ужасяващо наследство от СССР, оставено на дъното на океана”.

Над 18  000 различни обекта лежат под водата, сред които 14 ядрени реактора и 19 плавателни съда,  установява цитиран от Би Би Си анализ, извършен от консорциум с участието на британската компания за ядрена сигурност “Нувия”. Отпадъците от стронций от една подводница – “Комсомолец”, надвишават 1 млн. пъти нормите за безопасност, установява норвежко изследване от 2019 г. 

Някои от излъчващите радиация потопени оръжия се намират едва на около 30-35 м дълбочина, което ги прави много опасни за хората, пише "24 часа". Старите реактори са пълни и според експертите не е далеч времето, когато те ще започнат да изливат огромни количества радиация във водата. Някои не изключват силната концентрация на ядрените пръти на някои от подводниците да предизвикат подводна експлозия, която да доведе до събитие, подобно на взрива в Хирошима. “Не можем да оставим тези реактори просто да си лежат там. Знаем, че скоро те ще изпуснат радионуклиди”, казва Томас Нилсен от норвежката организация “Барентс Обзървър”. Според него това е бъдещ “Чернобил”.

През 1993 г. президентът Борис Елцин поръчва доклад, чиито изводи са, че положението е критично. Независимо от последващите доклади и признанията на Русия, че е потопила там известно количество ядрени отпадъци, тя продължава да отрича високата им радиоактивност. Това противоречи на Лондонската конвенция от 1983 г., която Москва е приела да спазва.

Специалистите са на мнение, че Карско море е на ръба на “неконтролирано ядрено събитие”, тъй като редица от излезлите от употреба реактори все още съдържат пръти с ядрено гориво.

Една от подводниците - К-159, лежи с пълни и незапечатани реактори, открити за природните стихии, и пръска радиация в морските води. К-159 е на въоръжение в Северния руски флот от 1962 до 1989 г. До 2003 г. се намира в пункт за временно пазене. Потъва през нощта на 30 август 2003 г. близо до остров Килдин в южната част на Баренцово море, недалеч от Колския полуостров. Инцидентът става, докато подводницата пътува за утилизация в завода “Нерпа” в град Снежногорск. Загиват 9 души. 

Друга от лежащите на дъното подводници е прочутата К-27, наричана “златната рибка” заради огромната си цена. Тя е единственият кораб, използващ течен метал като топлоносител, но заради експерименталните реактори често става жертва на аварии. Именно поради това неофициалното ѝ прозвище е Нагасаки”. При една такава авария през май 1968 г. 9 души от екипажа загиват след фатално радиационно облъчване. Всички останали членове развиват остра лъчева болест. През септември 1982 г. К-27 е потопена в Карско море край крайбрежието на архипелага Нова земя.

Русия многократно обявява, че ще опита да извади двете подводници, но това ще отнеме много време и ще струва невероятно скъпо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии