1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

"Газпром" увеличава доставките за Унгария през България

Свят
 

Унгария твърдо се противопоставя на идеята за каквито и да е санкции на ЕС върху вноса на руски газ

Руският енергиен гигант "Газпром" увеличи потоците към Унгария през тръбопровода "Турски поток", който доставя газ до Унгария през Сърбия и България, каза служител на унгарското външно министерство в събота, цитиран от Reuters.

Съгласно споразумение, подписано миналата година, преди началото на войната, Унгария получава 3,5 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно през България и Сърбия съгласно дългосрочното си споразумение с Русия и още 1 млрд. кубически метра по тръбопровод от Австрия.

Членката на ЕС Унгария казва, че поддържа „прагматични отношения“ с Москва след началото на войната в Украйна, създавайки напрежение между нея и някои съюзници от Европейския съюз, заемащи по-твърда позиция.

Унгария, която е около 85% зависима от руския газ, твърдо се противопоставя на идеята за каквито и да е санкции на ЕС върху вноса на руски газ, а премиерът Виктор Орбан също лобира упорито за осигуряване на освобождаване от санкциите на ЕС за вноса на руски суров петрол.

Външният министър Петер Сиярто се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва миналия месец, търсейки още 700 млн. кубически метра газ в допълнение към съществуващото дългосрочно споразумение за доставка с Русия.

Според последващо споразумение „Газпром“ започна да увеличава газовите потоци за Унгария в петък, каза в изявление държавният секретар на унгарското външно министерство Тамаш Менцер.

По думи на Менцер  „Газпром“ ще добави 2,6 млн. кубични метра допълнителен газ на ден към предварително договорените доставки през „Турски поток“ до август, като количеството доставки за септември все още е в процес на договаряне.

Резервите на Унгария са съхранявали 2,84 млрд. кубически метра газ до средата на юли, което е най-ниското ниво за този период през последните пет години по данни на националния енергиен регулатор.

Споразумението с „Газпром“ е за 15 години, с опция за промяна на закупените количества след 10 години.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии